Visa allastudier.se som: Mobil

Här får du jobb direkt efter plugget

Tycker du om att arbeta med människor och omsorg så är vården en bransch med lysande jobbutsikter. Möt barnmorskan Sofia Ingvarsson och sjuksköterskan Olle Forkman som berättar om sina drömjobb och vägen dit.

Yrke: Barnmorska
”Det bästa med mitt jobb är att få vara med föräldrarna när de träffar sina barn för första gången”

Att välja sitt framtida yrke är för de flesta ingen enkel match. Men för Sofia Ingvarsson kom yrkesvalet snabbt, även om vägen dit skulle bli lång. För att testa på hur det är att jobba inom vården fick hon efter studenten möjlighet att hospitera på ett sjukhus och gå bredvid både sjuksköterskor och läkare.

– Jag fick vara med på ett planerat kejsarsnitt och det var så himla häftigt. Där och då bestämde jag mig för att det var barnmorska jag skulle bli.

Sofia Ingvarsson pluggade och arbetade i flera år innan hon landade sitt drömjobb. Vill du läsa till barnmorska måste du först arbeta i minst ett år som sjuksköterska, i vissa fall ännu längre, beroende på vilket lärosäte du väljer. Vissa utbildningar kräver flera års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska innan du ens kan söka in till programmet.

– Eftersom det råder brist på barnmorskor hoppas jag att fler vill utbilda sig till det. Det är ett fantastiskt yrke, säger hon.

Att utbilda sig till barnmorska öppnar upp för en mängd olika jobbmöjligheter. Som barnmorska kan du jobba på allt från mödravård och förlossning till gyn- och ungdomsmottagning. Men Sofia Ingvarsson bestämde sig tidigt att det var BB hon ville arbeta på.

– Det bästa med mitt jobb på förlossningen är att få vara med föräldrarna när de träffar sina barn för första gången. Alla födslar är unika och alla föräldrar likaså. Det är bara så häftigt att få vara en del av allt och hjälpa dem till den bästa upplevelsen.

Det är en ganska lång sträcka att gå för den som vill bli barnmorska, men Sofia Ingvarsson ångrar aldrig sitt val eftersom hon har ett jobb som hon älskar att gå till.

– Mitt arbete är en härlig kombination av teori och praktiskt kunnande. Det är ett hantverk där du måste lära dig att känna med händerna när du undersöker och förlöser. Det är så himla roligt – jag blir aldrig fullärd eftersom jag ständigt överraskas av att se nya saker.

Sök bland barnmorskeutbildningar här. 

Yrke: Sjuksköterska
”I Stockholm har de flesta jag känner fått fast jobb innan de ens är klara med utbildningen”

Det var flera saker som fick Olle Forkman att hoppa på sjuksköterskeutbildningen vid Hälsohögskolan i Jönköping. Dels hans tidigare erfarenhet av vård och omsorg och hans intresse för att interagera med människor, men även vetskapen om att jobbutsikterna var mycket goda.

– Det kändes som ett yrke som skulle passa mig. Variationen är stor och valmöjligheterna likaså; du kan jobba med i princip vad som helst – allt från ambulans- och intensivvård till vårdcentral och äldreomsorg, säger han.

Det är inte bara variationen som är stor, utan även jobbmöjligheterna. Det råder just nu brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, men för att kunna arbeta som sjuksköterska krävs en legitimation som du får efter tre års studier.

– I Stockholm har de flesta jag känner fått fast anställning redan innan de ens är klara med utbildningen. Jag själv hade jobb efter en veckas jobbsökande här i Stockholm, säger Olle Forkman.

Även om det finns gott om tjänster att söka ligger den stora utmaningen i att hitta ett jobb där villkoren stämmer överens med din livsstil; det är egentligen bara dina egna lönekrav och villkor som sätter gränsen för vilken typ av jobb du kan få. En flexibel person som kan tänka sig att jobba oregelbundna tider och få mer övertidsersättning kan passa inom akutvården, medan en rutinmänniska som föredrar regelbundna tider passar bättre på till exempel en läkarmottagning.

– Det bästa med mitt jobb på intermediärvårdsavdelningen är att få hjälpa människor i kris, men även ur kris – både patienter och anhöriga. I mitt yrke får jag träffa och lära känna en massa härliga människor och dessutom är ingen dag den andra lik.

Några tecken på att det skulle bli svårt att få jobb i framtiden har Olle Forkman svårt att se. Sveriges befolkning blir bara äldre och äldre och bristen på sjuksköterskor är stor.

– Mitt tips till andra som är sugna på sjuksköterskeutbildningen är att testa på att jobba en tid inom vård och omsorg. Ganska snabbt känner du om det är något som passar dig, och skulle det vara så har du ett bra extraknäck under studietiden, avslutar Olle Forkman.

Sök bland sjuksköterskeutbildningar här. 

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

De får arbetsgivare att träffa studenter

Att komma ut på arbetsmarknaden efter att i flera år ha pluggat teorier på universitet eller högskola kan vara ett bryskt uppvaknande för många. Det vill Erik Sturesson och David Schofield ändra på.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Varför måste det akademiska språket vara så komplicerat?

Som ny student är det lätt att bli överväldigad av alla märkliga begrepp och termer som florerar i den akademiska världen. Finns det något syfte med att allt ska vara så invecklat? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Snabbguide till sex populära lärosäten

Svårt att välja var du vill plugga? Vi tittar närmare på några av Sveriges största lärosäten för att lära känna skolorna lite bättre. Läs, inspireras och bli peppad på din framtida hemstad.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön