Visa allastudier.se som: Mobil

Här får Homan hugga i

Homan Akhlagi hoppade av KTH för en yrkeshögskoleutbidning på Stockholms Tekniska Institut. Möjligheten att få utbildning genom praktik i stället för enbart teori blev avgörande för hans val. Nu läser han till kyl- och värmepumptekniker och ser tydligt framtidsmöjligheterna inom branschen.

– Jag började studera 2007 på KTH och läste då två år på civilingenjörsprogrammet och därefter till högskoleingenjör i elektronik och datateknik. Det tog några år innan jag insåg att en teoretisk utbidning inte passar mig, säger Homan Akhlagi.

Han kom fram till att han är mer intresserad av att på praktisk väg lära sig bygga tekniska lösningar. Därför började han söka efter en utbildning som kunde erbjuda mer praktik.

– Jag sökte på webben och då kom yrkeshögskoleutbildningen på Stockholms Tekniska Institut upp som förslag. Jag fastnade för utbildningen kyl- och värmepumpstekniker, säger han.

I dag går han andra terminen av tre på utbildningen och känner att han har hittat rätt. Under utbildningen varvas teori med tre praktikperioder.

– Att lära sig ett yrke genom praktik ger mycket eftersom jag lär mig en hel del på kort tid. Dessutom bygger jag upp en relation med arbetsgivarna som jag gör praktik hos viket är värdefullt den dagen jag är klar med min utbildning och ska söka jobb, säger han.

Han ser också att marknaden för kyl- och värmepumpstekniker är ljus. Enligt Homan har en kyl- och värmetekniker jobb både sommar och vinter – på vintern efterfrågas värme medan man under sommarhalvåret kan jobba med kyla.

– Det är ett varierat jobb och man får dessutom jobba med olika utrustningar beroende på årstid, säger Homan.

Drömmen för honom är att så småningom kunna starta eget som kyl- och värmetekniker.

– Men först vill jag bli certifierad och jobba några år i branschen för att få rutin innan jag startar min egen entreprenad. För mig är självständighet det bästa och därför vill jag också vara min egen i framtiden.

Har praktiken gett några arbetslöften?

– Ja, faktiskt. Jag har ett företag som har bett mig kontakta dem när jag är klar med utbidningen. I min klass är vi tio stycken och åtta av oss har varit på praktikplatser som visat intresse, säger Homan Akhlagi.

Hitta yrkeshögskoleutbildningen

Sök bland Sveriges alla yrkeshögskoleutbildningar

Mary Örnborg
Senast uppdaterad: 28 maj 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön