Visa allastudier.se som: Mobil

Här föds framtidens företagare

Sverige är innovativt. Malmö blev nyligen utsedd till världens fjärde mest innovativa stad, och Göteborg och Stockholm placerar sig också högt på samma lista. Genom Ung Företagsamhet lär sig ungdomar tidigt ta vara på sin företagsamhet.

Sveriges största städer tillhör världens mest innovativa, med Malmö i topp på plats fyra.  Konceptet Ung Företagsamhet, där gymnasieelever startar företag har en positiv påverkan på ungas företagsamhet. En nyligen genomförd studie visar att elever som drivit ett UF-företag i högre utsträckning än andra startar eget företag, betydligt oftare når chefspositioner, har högre lön och har enklare att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Ung Företagsamhet ger eleverna en företagsamhet och de upptäcker sin egen kraft, växer enormt i sin personliga utveckling  och lär sig saker som att ta ansvar och komma i tid, säger Susan Wahlgren, regionchef på Ung Företagsamhet i Skåne.

UF-företaget Middagsservice består av Jenny Eringskog, 18, Melina Trydegård, 17 och Madelene Norbo, 17 som alla studerar på Procivitas i Helsingborg. Affärsidén med att hjälpa drivna ungdomar att komma i arbete genom att unga kockar tillagar en trerätters-meny i privatpersoners hemmiljö där även servering och diskning ingår, har gått ända till regionfinalen, där UF-företag tävlar i olika kategorier.

Att kläcka affärsidén var jättesvår, vi ville ha en innovativ affärsidé som vi brinner för och något nytt som ingen annan tänkt på. Vi hade massor av idéer, men tänkte inte på att vissa kräver startkapital, berättar Jenny Eringskog.

Alla tre tycker att de har utvecklats mycket under tiden de har jobbat med sitt företag.

Jag känner det som om jag har vuxit från barn till vuxen under den här tiden, säger Melina Trydegård.

Man ställs inför många jobbiga situationer, behöver till exempel göra svåra telefonsamtal, vilket gör att man stärks mycket när man klarar det. Man möter tio nej men lär sig också att om en dörr stängs öppnas två andra, säger Madelene Norbo.

Tre tips för att lyckas med ditt UF-företag

Hitta en grupp som du trivs i
Var noga när du väljer dina gruppmedlemmar! Det är viktigt att ni har samma mål, har samma ambitionsnivå och att ni trivs med varandra.

Välj en affärsidé som ni brinner för
Man kan välja att basera affärsidén på ett behov, era egna intressen eller kunskaper inom ett visst område.

Kom ihåg att kommunikationen inom gruppen är viktig
Våga vara ärlig mot varandra i gruppen och ge feedback till varandra. Ta upp saker direkt så att det inte ligger konflikter och gror.

Ung Företagsamhet

Totalt uppgår årets kull 2013/14 av antalet registrerade UF-företagare i Sverige till 21 901 som tillsammans driver 6 709 företag. Det är det näst högsta resultatet någonsin i Ung Företagsamhets 34-åriga historia och gör Sverige bäst på Ung Företagsamhet i Europa.

Sannolikheten att bli nyföretagare ökar med 24 procent om man har varit UF-företagare.

Det är 44 procent större chans för föredetta UF-företagare att bli chef än de som inte varit UF-företagare.

Under våren hålls mässor och tävlingar inom Ung Företagsamhet. Företaget Middagsservice ställer ut på Våga vara egen-mässan på Emporia i Malmö 4 april.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär. De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting. Här kan du läsa mer om hur det ser ut i olika kommuner. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön