Visa allastudier.se som: Mobil

Här försvinner lärarna – till landslaget

Folkhögskolan med ett lyxproblem: Lärarna är för bra.

Utbildningen på Storumans folkhögskola har genom åren fostrat flera slalomtalanger, bland annat Patrik Järbyn, Jessica Fjällryd och Jens Byggmark.

– Vi har tänkt producera ännu fler! Vi lyder inte under skolverket så vi läser bara de sju kärnämnena. Det ger oss mer tid att träna, säger Per-Joar Björnstad, rektor på Storumans folkhögskola.

På senare år har också tränarna från Skidhemmet rönt framgångar. Under detta läsår har två tränare sökt tjänstledigt för att prova på landslagsuppdrag. Anders Nilsson blir damlandslagets fart-tränare och John Lind tar sig an skicrosslandslaget inför säsongen 2010/2011.

– Så illa och så bra är det. Men vi är nöjda med lösningen, säger Per-Joar.

– Mycket roligt och ett kvitto på att våra förhållanden i Tärnaby och på Skidhemmet är goda, säger Uno Byggmark, tränare vid Skidhemmet.

Storumans folkhögskola har bedrivit alpin utbildning på Skidhemmet i Tärnaby sedan 1976.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter. Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön