23 sep 2015

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter.

– När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal. För jobb som sociala medier-specialister och utvecklare av mobilappar är unga personer speciellt attraktiva, säger Fredrik Bardon, konsultchef på Academic Work.

– Vi märker en större efterfrågan inom läxhjälpsbranschen, säljare framförallt inom Business to Consumer, till exempel telesales eller mötesbokningar för finansiell rådgivning, och kvalificerad kundtjänstarbeten. En trend är att företag samlar kundtjänst för flera olika länder på ett ställe, så att vara duktig i ett tredje språk, till exempel tyska eller danska är attraktivt, säger Charlie Bjurström, Recruitment Manager på StudentWork.

Läxhjälpsbranschen har vuxit mycket de senaste åren. Jakob Ladenstedt är VD på My Academy, som är den största aktören i branschen.

Vi behöver anställa 500 högskolestudenter under hösten, vilket innebär att vi är 1500 anställda vid årets slut. Grundkraven är att man ska vara högskolestuderande och ha ämneskunskaperna. Sedan är det viktigt att man är en bra kommunikatör som vill jobba med att utveckla barn och ungdomar, säger Jakob Ladenstedt.

Erik Berglund, 24, jobbar som studiecoach för My Academy vid sidan av studierna i matematik och filosofi vid Stockholms universitet. Han hjälper barn och ungdomar med framförallt matematik.

– Jag jobbar två timmar i stöten och det passar mig bra. Jag kan ta kunder i stan, där jag bor. Jag jobbar ungefär 10 timmar i veckan nu men jag skulle kunna jobba mycket mer, det finns hur många uppdrag som helst, säger Erik Berglund.

– Det är skönt att ta paus från studierna ibland och få hjälpa andra. När man jobbar med barn i grundskolan får man ta fram sin lekfulla sida medan man med gymnasieeleverna blir mer av en förstående kamrat.

Rekryterarnas tips inför extrajobbet
  • Fundera på vad du vill få ut av ditt extrajobb
    Tar du ett extrajobb för att tjäna så mycket pengar som möjligt eller för att vässa ditt CV? Vill du bli en bättre säljare eller skaffa ett nätverk på drömföretaget? Tänk igenom din målsättning innan du börjar söka jobb. Tänk också igenom hur mycket du kan jobba, utifrån dina studier. Många gör felet att ta på sig för mycket.
  • Stirra dig inte blind på varumärket och ingångsjobbet
    Var inte för kräsen när det gäller valet av företag. Tänk på att på ett mindre företag får du ta del av helheten på ett annat sätt och kan lära dig mer än på ett större. Var heller inte rädd för att gå in i en enkel roll till en början. Gör du bra ifrån dig och visar att du är pålitlig leder det till mer avancerade jobb med tiden.
  • Fundera på vad som gör dig unik
    Vad får företaget om de anställer dig istället för någon annan? Är du i början av dina studier, tänk på att just det kan vara en styrka, vissa företag vill få in studenter tidigt så att man kan växa tillsammans  under studietiden. När du väl fått jobbet – var inte rädd att lufta tankar och idéer, det faktum att du är ny och ung är värdefullt för företaget.
Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen. De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan. Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA?"

Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA? Den frågan ställde sig Niels Paarup-Petersen för några år sedan och har sedan dess jobbat aktivt med att få företag att anställa studentmedarbetare. Studentmedarbetare är en student som jobbar under sin utbildning, med relevanta jobb för sin utbildning. – Jag startade Studentmedarbetare.nu 2011 för att skapa en mötesplats för studenter som vill jobba o ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut. En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Här kan du läsa om anledningen till detta och hans synpunkter kring dubbla examina!

Läs mer