Visa allastudier.se som: Mobil

Jobben som alltid finns

Arbetslösheten skapar ofta svarta rubriker – men jobben finns. Arbetsförmedlingen släppte nyligen rapporten ”Var finns jobben?” som redovisar var arbetskraften behövs framöver.

”Var finns jobben?” redovisar var jobben finns i dag, både för de som studerat på gymnasial och eftergymnasial nivå. Håkan Gustavsson är analytiker på Arbetsförmedlingen och en av personerna bakom rapporten. Direkt när vi börjar prata trycker han på hur viktig en komplett gymnasieutbildning är.

– Har du en gymnasieutbildning i bagaget är jobbmöjligheterna goda. Tyvärr är det dock stora kullar som lämnar gymnasiet i förtid. Så mitt absolut viktigaste råd till unga i dag är att hålla ut och avsluta gymnasiet.

Det finns en brist på unga som går yrkesförberedande program på gymnasiet. Anläggningsarbetare, murare och träarbetare är exempel på yrkesgrupper som lider av underskott. När det kommer till yrken som kräver högskoleutbildningar har en längre brist av intresse för vissa jobb lett till ett stort behov av arbetskraft.

– Främst är det inom vård och omsorg- samt lärar-, it- och ingenjörsyrken det finns goda möjligheter att få jobb. Sjuksköterskor behövs överallt, förskollärare finns en brist på och är du utbildad ingenjör kan du i stort sett välja och vraka, säger Håkan Gustavsson.

Är detta en kortsiktig prognos?
– Den gäller både på lång och kort sikt. När vi tog fram rapporten utgick vi från tre horisonter: ett, fem och tio år framåt. Men oavsett vilket tidsspann vi tittar på ser vi samma trender.

Ser det olika ut beroende på var i landet man bor?
– Jag skulle säga att prognosen gäller i hela landet. Det kan vara lite större konkurrens om vissa jobb i de städer där det finns stora lärosäten när det kommer till yrken som kräver eftergymnasiala utbildningar. Men i stora drag gäller detta hela landet.

Jobb inom vård och omsorg samt skola är klassiska bristyrken. Har något nytt yrke bubblat upp som ni inte sett som ett bristyrke tidigare?
– Socialsekreterare har aldrig varit ett bristyrke, men i höstens undersökning det det ett jättekliv upp. Det kopplar vi till det ökande antalet asylsökande som lett till att den typen av arbetskraft efterfrågas mer.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar

Att engagera sig i det man brinner för och dela med sig av sin kunskap till andra. Det är två hörnstenar i byggandet av ditt personliga varumärke. Under studietiden gjorde Sara Rywe detta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-27

Västerås/Eskilstuna är årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer har utsett Västerås och Eskilstuna till årets bästa studentstad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-04-21

Gör Ditt Val!

Carolina Neurath, Daniel Paris, Amanda Schulman, Cissi Wallin, Dennis Brännvall, Sandra Beijer och Michelle Kadir inspirerar nu blivande studenter till sitt viktigaste val. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön