Visa allastudier.se som: Mobil

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Det är framför allt i hantverkaryrken som kock eller byggnadsarbetare som man använder sig av lärlingssystemet.

I Stockholmsområdet finns det just nu aktuella lärlingsutbildningar för bland annat kockar (Stockholms hotell- och restaurangskola) samt för golvläggare, plattsättare och takmontör (Kista gymnasium). Dessa startar i augusti.

I Göteborgs stad finns det just nu inga lärlingsutbildningar att söka inom vuxenutbildningen, men det finns normalt utbildningar inom exempelvis fordon, handel, lager och logistik samt till hotell- och evenemangsvärd.

I Blekinge har man nyligen infört lärlingsplatser för vuxna inom vårdsektorn. I december avslutades den första utbildningen för undersköterskor i Karlshamn. Vuxenlärlingarna blir undersköterskor på rekordtid, 1,5 år, genom att blanda 70 procents praktik med 30 procent teori. Eleverna, som får praktisera på olika vårdplatser, är i praktiken lovade jobb i kommunen efter slutförd lärlingsperiod. Försöket blev så lyckat att en liknande utbildning i höst ska startas även i Karlskrona.

I Malmö stad blir däremot av besparingsskäl inga lärlingsstarter alls i höst inom ramen för vuxenutbildningen.

Lärlingsutbildningarna kan ha olika ansökningsdagar eftersom de startar vid olika tidpunkter. Senaste ansökningsdag brukar vara åtta veckor innan utbildningen startar. 

Redaktion AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Låt inte slumpen bestämma

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Komvux är en av de mest strategiska sätten att få en plats.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön