Visa allastudier.se som: Mobil

Här hittar du Sveriges bästa skola

Sveriges bästa grundskola finns i Åsele i Västerbotten – åtminstone tycker föräldrarna det. Sämst är skolan i Timrå, visar årets grundskoleindex.

– Det är alltid trevligt att höra snälla ord om den verksamhet man är med och jobbar i, säger Svante Söderqvist, barn- och utbildningschef i Åsele kommun.

Det är Föräldraalliansen Sverige som har gjort rangordningen med hjälp av Skolverkets och SCB:s öppna databaser. Man har tittat på hur många elever som uppnått målen, vilken lärartäthet som finns och hur stor andel av personalen som har pedagogisk utbildning, men också på kommunens kostnader för skolhälsovård, skolmat och läromedel, samt på personaltäthet och gruppstorlek på fritidshemmen.

– Det är alltid svårt att bedöma sin egen verksamhet men vi har haft förhållandevis bra resultat tack vare att vi har en bra och stabil personalgrupp, säger Svante Söderqvist.

Åsele toppar årets grundskoleindex närmast före Vindeln från samma län och Norrbottenskommunen Överkalix. På fjärde plats kommer Storfors i Värmland.

Årets raket är Laxå som avancerat 264 placeringar jämfört med fjolåret. Torsås i Småland har gått andra vägen och rasat 204 placeringar.

Relaterat

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Hitta balansen mellan skola och träning

AllaStudier.se / TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön