Visa allastudier.se som: Mobil

Här presterar studenterna bäst

Kvinnor presterar bättre än män, programstudenter bättre än de som läser fristående kurser och distansstudenter presterar allra sämst. Bäst av alla studenter på att ta sina poäng är sjukgymnaststudenterna.

Prestationsgraden, det vill säga i vilken utsträckning en student tar sina högskolepoäng, har sjunkit i Sverige under flera år, men har det senaste året planat ut. Den senaste rapporten från Universitetskanslerämbetet visar att läsåret 2010/2011 tog helårsstudenterna 79 procent av de poäng de varit registrerade för inom fyra terminer. 

Det finns flera tydliga trender när det gäller prestationsgraden. En är att kvinnor har betydligt bättre prestationsgrad än män. En annan är att de studenter som läser fristående kurser ligger lägst i prestationsgrad och har dessutom sjunkit mest. Kombinationen fristående kurser och distans är sämst och deras prestationer fortsätter att sjunka, säger Magdalena Inkanen, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Tydligt är att program som leder till en yrkesexamen har bäst resultat, och en av anledningarna tros vara att de leder till legitimationsyrken där man måste ha tagit sina poäng för att få ut sin legitimation och börja jobba. De studenter som presterar allra bäst är studenterna på sjukgymnastprogrammen.  Nathalie Carlsson, 21 läser första året på sjukgymnastprogrammet på Lunds universitet.

– Vi har valt ett framtida yrke där man ska hjälpa och pusha andra att nå sitt mål, det avspeglar sig i mentaliteten i studierna, vi hjälper varandra utan att känna rivalitet. Sedan är det svårt att komma in på utbildningen och man vill göra det bästa av tiden här, säger Nathalie Carlsson.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Guide: Miljö är det nya svarta

Framtiden finns i miljön: Här hittar du jobb och karriärmöjligheter. Adelina pluggar miljövetarprogram. Tips och länkar: Så gör du världen bättre. Efter Al Gores film An Inconvenient Truth om miljöförstöringens effekter har miljöfrågorna blivit 2000-talets stora samtalsämne. Miljöutbildningar har dykt upp på allt fler lärosäten. Arbetsmarknaden efterfrågar kunskaper inom miljö.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Tandläkarstudenter pluggar mest

Studenter lägger olika mycket tid på studierna beroende på vad de studerar. Odontologistudenter hör till dem som ägnar mest tid framför böckerna. Idag, 3 januari, presenterar Högskoleverket de svenska resultaten från Eurostudent, en undersökning om studenters sociala och ekonomiska villkor i 25 europeiska länder. Enligt undersökningen varierar den tid studenter lägger ner på studierna stort mel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-10-19

70 000 studenter på Sveriges första MOOCs

I veckan startade Karolinska Institutet Sveriges första MOOCs (massive open online courses). Totalt 70 000 studenter världen över har anmält sig till de två första MOOCs, där undervisningen online är gratis och öppen för alla.  – Responsen och intresset för våra MOOCs är mycket större än vad vi kunnat drömma om vilket glädjer oss med tanke på det stora utbudet från de övriga toppuniversiteten.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön