Visa allastudier.se som: Mobil

Här utbildas körskolelärarna

För att få bedriva kommersiell trafikundervisning krävs att körskolorna har godkända trafiklärare. Men vad lär man sig om man utbildar sig till trafiklärare och vilka krav finns för att få bli det? Vi tittar in på utbildningen som utbildar körskollärarna.

Hitta din utbildning

Trafiklärarutbildningar i Sverige

Trafiklärarutbildningen genom YrkesAkademin i Borlänge har inga problem med att fylla sina utbildningsplatser. Många vill bli körskollärare.

– För att komma in på utbildningen krävs grundläggande behörighet till yrkeshögskoleutbildning, d v s godkänt betyg i 2 250 gymnasiebetyg. Betygen som är extra viktiga är engelska, svenska och psykologi för dem som har läst det. Sedan finns det ett lagkrav på att man måste styrka allsidig körvana, så vi brukar göra ett körtest, berättar Nils Blomqvist-Jarl,  utbildningsledare på trafiklärarutbildningen.

Vilka egenskaper ska man ha för att bli en duktig körskolelärare?

– Man ska vara lyhörd och vara en god medmänniska. Jag brukar säga att man ska vara en kunnig kameleont, alltså vara kunnig i sitt ämne och kunna anpassa sig till olika elever. Det är också viktigt att man inte är fördomsfull och det är en fördel om man har livserfarenhet, det krävs en viss mognad.

Vem vill bli trafiklärare?

– Det är vissa som väljer utbildningen för att de är intresserade av att lära ut. Vi har en medelålder på ungefär 30 år. De lite yngre ska ibland ta över en körskoleverksamhet från sina föräldrar. Vissa har träffat på en bra körskollärare som har blivit deras första vuxenföredöme, och därför väljer de yrket.

Fakta om trafiklärarutbildningar

  • Samtliga utbildningar för att bli  trafiklärare är yrkeshögskoleutbildningar.
  • Varje år utexamineras 120 - 200 trafiklärare.
  • Utbildningen innehåller ämnen som: Arbetsmiljö, Fordonssäkerhet & miljö, Författningskunskap trafik, Trafikpsykologi, Yrkespedagogik och Trafiksäkerhetsarbete.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 20 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Så klarar du teoriprovet

Fokus, rätt mat och en god natts sömn. Att ladda inför teoriprovet är lika viktigt som inför en idrottstävling, tipsar trafikskolorna. Majoriteten av alla som skrev Trafikverkets teoriprov förra året blev godkända. En av dem var Berna Inceoglu, 30, i Göteborg. Hon var inte speciellt motiverad att ta körkort, en typisk citytjej med bekvämt nära till buss och spårvagn – men förra året insåg hon ända ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Det ska vara en skoter i år

När Am- körkortet för klass 1- mopeder infördes oktober 2009 sjönk antalet mopedister i landet – men nu syns en uppåtgående trend.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Fixa körkortet på två veckor

Emil Hannar har precis fått sitt körkort. För honom passade intensivkursen  i Dalarna perfekt, på två veckor fixade han sitt körkort.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön