Visa allastudier.se som: Mobil

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag.

Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 000 kronor mer i månadslön. En förstelärare ska få 5 000.
Enligt Jan Björklund ska pengarna räcka till ungefär 10 000 nya karriärstjänster för lärare.

Till de båda tjänsterna finns en del kriterier som måste uppfyllas.
För att bli lektor ska man vara behörig och ha genomgått en forskarutbildning – samt uppvisat pedagogisk skicklighet under minst fyra år.
För att bli förstelärare ska man vara behörig och vara särskilt yrkesskicklig. Vem som är det avgörs av huvudmannen.

De nya karriärstegen ska införas i juli 2013, lagom till nästa läsår. Statsbidragen ökar etappvis fram till 2016, då systemet ska vara fullt utbyggt. Bidraget blir då 880 miljoner kronor om året, vilket ska räcka till cirka 10 000 tjänster.

Enligt Jan Björklund är situationen ovanlig.

– Vi gör det här som en del i arbetet att lyfta yrket. Det är relativt unikt att staten går in med medel för att inrätta karriärsteg och höja lönerna, men vi anser att det är nödvändigt, säger Jan Björklund till Skolvärlden.

Hitta lärarutbildningen

Sök bland samtliga lärarprogram i Sverige

Mer om läraryrket och utbildning

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Populärare att bli lärare igen

TT/AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-22

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot. – Jag var 3-4 år när jag flög första gången och redan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst. – Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön