Visa allastudier.se som: Mobil

Högskolan blev en ögonöppnare

Josefin Enström tänkte sig att flytten till Norrland skulle vara tillfällig, hon skulle plugga och sedan återvända till Stockholm igen. Men högskoletiden fick henne att se Norrland med nya ögon. Nu utvecklar hon rymdturism i Kiruna.

Efter gymnasiet var det inte alls självklart att läsa vidare på högskola för Josefin Enström.

Jag hade inställningen att ”jag behöver minsann inte plugga för att komma dit jag vill”. Jag var mest inställd på att starta eget men sedan pratade jag med så många som pratade gott om högskolestudier så jag ändrade mig, berättar Josefin Enström.

Ursprungligen från Trosa och med en hemvist i Stockholm tänkte sig Josefin sin studietid i Stockholm. Så efter att ha kommit fram till att hon ville läsa turism sökte hon i första hand till Södertörns högskola i Stockholm och i andra hand till Luleå tekniska universitet, i Piteå.

Samtidigt var jag less på Stockholmsbubblan och ville bort till något lugnare. Sista ansökningsdagen vaknade jag sent på kvällen och bara kände att jag skulle ändra prioriteringen i min anmälan. Det blev Piteå.

Och Josefin har aldrig ångrat sitt val.

Norrland var någon annat än Stockholm men det kändes naturligt att flytta hit eftersom min mamma är uppvuxen här. Sen är jag en person som älskar att resa och är alltid öppen för nya möjligheter.

Josefin läste Upplevelseproduktionsprogrammet, som är ett brett program där man bland annat läser marknadsföring, företagsekonomi, projektledning, storytelling, kreativitetsmanagement och upplevelseproduktion.

Jag valde utbildningen för att den var bred, eftersom jag inte visste riktigt vad jag ville. Jag tänkte att efter tre år på utbildningen skulle jag ha ett svar på vad jag skulle jobba med, men det har varit tvärtom. Utbildningen har öppnat tusen nya möjligheter, och jag har landat i att det är okej att inte veta och provar istället på så mycket som möjligt.

Efter att ha pluggat i tre år kände Josefin sig inte klar med Norrland. Hon sökte en traineetjänst på Spaceport Sweden i Kiruna, som sysslar med rymdturism, och fick jobbet. Tanken är att hon ska jobba med produktutveckling och paketera rymdrelaterade upplevelser, men också att jobba med kommunikation. Josefin kan mycket väl tänka sig en framtid i Norrland.

– Det är här uppe möjligheterna finns, här finns det plats för upplevelseproducenter och att skapa sin egen titel.

Hitta utbildningar inom turism

Turism och resor

Ledarskap inom turism

Eventproduktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 okt 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-10-16

Rekordmånga söker till högskolan

Nytt sökrekord till högskolan samtidigt som antal platser minskar. Det gör att konkurrensen ökar avsevärt framöver. Det är nytt rekord igen för antalet anmälningar till högskolan, enligt Verket för högskoleservice (VHS). Vid midnatt natten mot tisdagen hade 209 023 personer sökt till vårens utbildningar. Det är 7 000 fler än för ett år sedan och 9 000 fler än för två år sedan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.    Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ökar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot. – Jag var 3-4 år när jag flög första gången och redan ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön