Visa allastudier.se som: Mobil

Högskoleprovet gynnar män

Det nya högskoleprovet infördes 2011 och har en större del matematik än tidigare. Skillnaden  mellan kvinnors och mäns resultat har nu ökat, till männens fördel.

Hoppet var att det nya högskoleprovet skulle jämna ut skillnaderna mellan mäns och kvinnors resultat. Män har sedan starten 1977 haft högre snittresultat än kvinnor. Men det blev tvärtom.

I höstas när den nya provet, med mer matematik och färre ord och texter, hade premiär var mäns snittpoäng 9,4 poäng högre än kvinnornas. Sista gången gamla provet gjordes var skillnaden 6,1 poäng, visar siffror som Högskoleverket tagit fram åt Svenska Dagbladet.

– Det är viktigt att komma ihåg att vilka som skriver provet inte är representativt för samhället, men vi kommer naturligtvis att följa upp det här, säger Annika Pontén, chef för Högskoleverkets analysavdelning till TT.

Mer matematik förväntades ge kvinnor ett bättre resultat än tidigare och jämna ut skillnaderna mellan könen. Pontén förvånades därför av resultatet men tror att det kommer att förändras när det nya formatet blivit mer känt. Några planer på att förändra provet finns inte. Däremot kommer högskoleverket att följa utvecklingen av resultaten och grupperna som skriver provet.

– Det är viktigt att ha i åtanke varför provet förändrades. Vilket det gjorde för att i högre grad kunna förutse vilka som kommer att klara av en högre utbildning, säger Annika Pontén.

Mer om högskoleprovet

Sophie skrev 2,0 - här är hennes tips

Testa gamla högskoleprov

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Här är högskoleprovets delar

TT/AllaStuder.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Såhär varvar du högskoleprovet

Hur gör du för att plugga till högskoleprovet på bästa sätt? Vi tipsar om 5 appar som kan hjälpa dig att plugga till de olika delarna av provet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Experten: Så skriver du 2.0 på högskoleprovet

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov. De flesta av oss drömmer nog om att skriva 2.0 på högskoleprovet. Jonatan Berggman gjorde provet hösten 2008 och skrev full pott – på första försöket. I dag studerar han till officer och arbetar som lärare för sajten bliantagen.nu, som hjälper fo ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så skriver du 2.0 på högskoleprovet – proffsets bästa tips

I vår firar Gustaf Palmqvist tio högskoleprov. Han berättar om jakten på det felfria provet, vad du kan tänka på innan, och han bekräftar – du måste inte vara geni för att skriva 2.0.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön