Visa allastudier.se som: Mobil

Högskoleprovet – Så lyckas du

Dags att skriva högskoleprovet? Förbered dig väl – ett toppresultat kan vara din biljett till drömutbildningen. Här ger AllaStudier dig de bästa tipsen på hur du lyckas.

På högskoleprovet har tusentals förhoppningsfulla studenter i hela landet chansen att nå högre utbildning. Provet testar fem olika ämnen: Logik, ordförståelse, diagram och läsförståelse på svenska och engelska.

Eftersom högskoleprovet testar kunskaper i flera ämnen så vinner du på att vara allmänbildad. Du tjänar på att ha läst böcker och tidningar och att ha varit uppmärksam i skolan. Du som pluggat vidare på Komvux eller folkhögskola har ofta ett försprång.

Förbered dig

 • Gör högskoleprovet i förväg. Du kan kostnadsfritt öva på gamla högskoleprov på studera.nu.
 • Förbättra dina svagheter. Du kan vinna på att exempelvis fräscha upp kunskaperna i matematik och läsa facklitteratur på engelska.
 • Ta med rätt hjälpmedel. Du får ta med dig blyertspenna, suddgummi, pennvässare, överstrykningspenna och linjal.
 • Ta med en klocka. Du kan tjäna värdefulla sekunder på att ha med en tillförlitlig klocka så att du har koll på tiden.
 • Betala inte i onödan. Flera företag erbjuder kurser och böcker om hur du lyckas med högskoleprovet. Försäkra dig om att du inte betalar för saker du kan få gratis.

Under högskoleprovet

 • Ta det lugnt. Du skriver provet i din takt. Håll tiden men bli inte stressad om bänkgrannen skriver fortare.
 • Läs frågan. Du svarar förmodligen fel om du missförstår frågan. Var noggrann med att läsa och förstå frågorna.
 • Markera korrekt. Du måste markera på rätt ruta och på rätt sätt. Följ anvisningarna för hur man fyller i provsvaren.
 • Anteckna. Du får anteckna så mycket du vill i provhäftet – men inte i svarshäftet. Markera viktiga meningar och skriv ner stödord.
 • Gissa. Du får inga minuspoäng för fel. Om du inte lyckas lösa en uppgift är det bra att gissa.
 • Hoppa över svåra frågor. Du riskerar att förlora värdefull tid om du fastnar. Fokusera på de frågor du kan, gå tillbaka och lägg tid på svårare delar om du hinner.

Läs mer:

Fakta: Högskoleprovet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Experten: Så skriver du 2.0 på högskoleprovet

Jonatan Berggren är en av få svenskar som fått full pott på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips för att du ska lyckas skriva ett bra prov. De flesta av oss drömmer nog om att skriva 2.0 på högskoleprovet. Jonatan Berggman gjorde provet hösten 2008 och skrev full pott – på första försöket. I dag studerar han till officer och arbetar som lärare för sajten bliantagen.nu, som hjälper folk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Högskoleprovet: Läckta ord slopas

Svaren på fyra uppgifter på ordförståelsedelen läckte ut på internet i förväg på vårens högskoleprov. Nu räknas svaren bort för samtliga provdeltagare. Högskoleverket har beslutat vidta följande åtgärder efter att fyra ord i ordförståelsen läckte ut i förväg: De fyra uppgifterna räknas bort för alla provdeltagare. Det innebär att den maximala poängen på den verbala delen blir 76 istället för 80.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så fixar du 2.0 på högskoleprovet

Tove, 18 år, fick 2.0 på högskoleprovet. Men utan att råplugga. Här delar hon med sig av sina bästa tips. Tove Verner-Carlsson kan välja vilken universitetsutbildning hon vill i Sverige. I våras skrev hon högskoleprovet och nådde toppresultatet 2.0. Istället för att råplugga dagarna innan fokuserade hon på kvalserien i hockey. Förberedd var hon ändå.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön