Visa allastudier.se som: Mobil

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört.

Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna.

– Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna. Därför väljer många tjejer att skaffa sig högre utbildning än killarna, sa Susanna Holzer, filosofie doktor i nationalekonomi, i intervju med Metro i vintras.

Enligt Susanna Holzer är det svårare för unga tjejer att komma in på arbetsmarknaden – och därför väljer många att skaffa sig en akademisk utbildning för att kunna konkurrera med killarna. Men enkäten från SCB visar också att det skett en viss utjämning jämfört med tre år sedan, då 71 procent av kvinnorna ville plugga vidare mot 48 procent av männen.

SCB-enkäten visar även att den största andelen av studieintresserade gymnasister finns i Stockholm. Där vill 68 procent gå en högre utbildning, 10 procent fler än riksgenomsnittet. Minst sugna på högre studier är elever i mellersta Norrland och norra Mellansverige.

Universiteten i Lund och Göteborg är för tolfte året i rad de populäraste lärosätena bland landets gymnasieelever. Men även de övriga stora universiteten, liksom Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm, ligger bra till.

Kalle Wiklund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-25

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-06-30

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer. Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning. Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej e ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Fler och fler med läs- och skrivsvårigheter pluggar på högskolan – och lyckas. I dag finns nämligen mycket hjälp att få. Vi träffar Jonna som fick sin diagnos relativt sent i livet. Dyslexi innebär svårigheter att läsa och skriva. Det kan vara en medfödd egenskap eller ha uppkommit vid skada eller sjukdom. Det har ingenting med intelligens att göra.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön