Visa allastudier.se som: Mobil

Högskolevalet – så gör du steg för steg

Nu är det dags att skicka in anmälan till högskolan inför höstterminen 2016. Men hur gör man egentligen? Och i vilken ordning? Här är en lättöverskådlig guide att följa steg för steg.

1. Hitta rätt utbildning
Här på Allastudier.se finns inspirationsartiklar för dig som är osäker, och inte minst hittar du alla högskoleutbildningar som startar hösten 2016. Välj utbildningarna du vill söka till – sen är det dags att öppna en ny flik och surfa in på antagning.se.
 
2. Skapa konto på antagning.se
Om det är första gången du söker, gör som rubriken säger – skapa ett konto på antagning.se. När du gjort det kommer du att få en aktiveringskod skickad till din folkbokföringsadress inom några dagar. Med den ska du bekräfta din identitet på antagning.se. Men du behöver inte vänta på koden – du kan anmäla dig till höstens utbildningar på en gång.
 
3. Gör en webbanmälan
Du anmäler dig till program, enskilda kurser och kurser inom program i en och samma anmälan efter att du loggat in på ditt konto på antagning.se.
 
4. Rangordna
När du söker flera olika utbildningar måste du rangordna vilken du helst vill gå. Lägg utbildningen du helst vill läsa högst upp, den du näst helst vill läsa på andra plats och så vidare. Du kan som mest anmäla dig till 20 olika utbildningar och du kan som mest bli antagen till 45 hp per termin. (En termins heltidsstudier på heltid motsvarar 30 högskolepoäng)
 
5. Ladda upp betyg
De flesta gymnasieskolor för över gymnasieexamen till betygsdatabasen, så de behöver du inte ladda upp själv. Men tänk på att de inte förs över förrän du gjort en webbanmälan på antagning.se. De kan ta ett par dagar. Dubbelkolla med din skola om du känner dig osäker på vad som gäller. Om din skola inte är ansluten – ladda upp betyg och intyg som inte redan finns hos antagning.se, eller skicka med vanlig post om du är old school.
 
6. Fyll i aktiveringskoden
När du fått din aktiveringskod hemskickad, logga in och fyll i den på antagning.se. Nu kan du kontrollera dina meriter.

7. Kontrollera dina meriter
Kolla vad som finns registrerat på Mina sidor och om du behöver komplettera med fler betyg. När detta är klart är det bara att vänta lagom nervöst på det första antagningsbeskedet.

Viktiga datum

  • Anmälan stänger den 15 april.
  • Om du får nya betyg efter den 15 april går det att komplettera dem och ladda upp fram till den 20 juni.
  • Antagningsbeskedet kommer den 12 juli. Detta måste du svara på.
  • Sista svarsdag är 29 juli.
  • Det andra antagningsbeskedet kommer den 3 augusti.

Frågor på det? Så klart!

Om jag missar sista ansökningsdatum (15 april), är det kört då?
Delvis, men inte helt. Vissa kurser och utbildningar har inte fyllt sina platser, de som fortfarande har ”välj”-knappen uppe på antagning.se går fortfarande att söka till.

När rangordningen är skickad, kan jag ångra mig?
Absolut, men ändringen måste vara gjord innan sista ansökningsdatum, alltså den 15 april. Du kan dock stryka utbildningsanmälningar även efter det datumet.

Jag har utländska gymnasiebetyg, måste jag få dem bedömda på något speciellt sätt?
Nej då, det är bara att skicka in alla betyg oavsett var de är utfärdade.

Har du fortfarande obesvarade frågor? Kontakta Antagningsservice med dina frågor på telefon 0771-550 720. Om du inte vill ringa kan du chatta eller skicka ett mejl på Antagning.se.

Så gör du din anmälan

1. Gå in på antagning.se och välj Logga in

2. Välj Skapa konto.

3. Välj om du har svenskt personnummer eller inte.

4. Fyll i dina personuppgifter och välj sedan Skapa konto.

5. Nu kan du söka. Klicka på Utbildningar högst upp på sidan.

6. Välj de utbildningar du vill söka till och klicka på Till anmälan.

7. Rangordna de utbildningar du valt. Klicka sedan på Fortsätt.

8. Kontrollera dina val och tryck på Skicka.

9. Grattis! Nu har du gjort din anmälan. Glöm inte att logga in och fylla i aktiveringskoden när du får den hemskickad.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

10 tips från Ingvar Kamprad

Vill du Sveriges nästa entreprenörsstjärna? Ta hjälp av Ingvar Kamprads 10 bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”!

Läs mer