Visa allastudier.se som: Mobil

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna.

Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste höja kraven på lärarutbildningen. Det har varit för låga krav. Ytterst handlar det om att lyfta kvaliteten på svensk skola i framtiden. Målet är att svensk skola ska bli bättre, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till tidningen.

Det blir begränsade följder av att sätta en lägstagräns, konstaterade Universitets- och högskolerådet (UHR) i sin analys i höstas. Om antalet antagna i provgruppen minskar ökar i stället antalet antagna i betygsgruppen. Och då sjunker meritvärdet/betygspoängen som krävs för att antas.

UHR räknade på en lägstagräns på 0,4 i provresultat i sin analys. I höstas var det knappt 2 000 som antogs med ett provresultat under denna gräns. Hade gränsen varit införd hade de flesta av dem, 1 300, kommit in på betygen eller andra meriter i stället. Men 600 personer skulle ha sorterats bort helt och hållet.

Björklund säger till DN att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att komma in på en lärarutbildning.

- Vi höjer kraven, men det betyder också att ett antal sökande inte längre platsar. Det är med nödvändighet effekten av förändringen.

Förslaget ska nu ut på remiss för att träda i kraft den 30 juni nästa år.

Hitta utbildningen

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Stockholm TT
Senast uppdaterad: 05 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Högskola

Studier på högskola och universitet leder till en akademisk examen, som kandidat, magister eller masterexamen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så gör du en sen anmälan

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön