Visa allastudier.se som: Mobil

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna.

Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste höja kraven på lärarutbildningen. Det har varit för låga krav. Ytterst handlar det om att lyfta kvaliteten på svensk skola i framtiden. Målet är att svensk skola ska bli bättre, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till tidningen.

Det blir begränsade följder av att sätta en lägstagräns, konstaterade Universitets- och högskolerådet (UHR) i sin analys i höstas. Om antalet antagna i provgruppen minskar ökar i stället antalet antagna i betygsgruppen. Och då sjunker meritvärdet/betygspoängen som krävs för att antas.

UHR räknade på en lägstagräns på 0,4 i provresultat i sin analys. I höstas var det knappt 2 000 som antogs med ett provresultat under denna gräns. Hade gränsen varit införd hade de flesta av dem, 1 300, kommit in på betygen eller andra meriter i stället. Men 600 personer skulle ha sorterats bort helt och hållet.

Björklund säger till DN att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att komma in på en lärarutbildning.

- Vi höjer kraven, men det betyder också att ett antal sökande inte längre platsar. Det är med nödvändighet effekten av förändringen.

Förslaget ska nu ut på remiss för att träda i kraft den 30 juni nästa år.

Hitta utbildningen

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Stockholm TT
Senast uppdaterad: 05 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-25

Fler vill skriva högskoleprovet

Nu ökar intresset för att skriva högskoleprovet igen – efter förra höstens nedgång. Provet hålls 27 oktober och 51 300 personer ska skriva. Förra året skedde en minskning av antalet personer som anmälde sig till högskoleprovet med knappt 3 000 personer, i år ökar intresset igen. Det minskade intresset förra året tros bero på det nya provet som infördes, med större fokus på matematik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön