Visa allastudier.se som: Mobil
Gymnasieskolan

Här är den nya gymnasieskolan

Elever ska få lättare att orientera sig i djungeln av gymnasieprogram framöver. Bara vissa profiler tillåts nu av Skolverket. Men förvirringen är fortfarande stor bland niorna, enligt studievägledare.

I den nya gymnasieskolan som kommer nästa läsår får skolor inte längre hitta på egna program. Skolverket har slagit fast vilka fördjupningar som godkänns inom respektive utbildning. Det innebär större rättssäkerhet för eleverna, enligt Jan Sydhoff, chef på Skolverkets gymnasieenhet.

– I dag konkurrerar skolor genom att sätta spektakulära namn på egna varianter och kurser som elever inte vet vad de står för. Nu får man bara ge de nationella kurserna och då ska man som elev eller förälder kunna gå in och se vad det är för ämnesplan, mål och betygskriterier som gäller, säger han.

Skolverkets förhoppning är att dagens spretiga programutbud ska tuktas och bli mer lättöverskådligt. Men myndigheten har ändå godkänt en stor mängd fördjupningar och kurser inom varje program.

Och studie- och yrkesvägledaren Lena Fredsberg tror att valet kommer att fortsätta att ge eleverna i nian huvudbry.

– Det är generellt ett svårt val för dem och många känner sig förvirrade. Man ser också tydligt vilka som har föräldrar som är insatta och vilka som inte har det, säger hon.

Fakta: Kurser som godkänns

Några exempel på godkända fördjupningskurser:

Frukost och bufféservering på Hotell- och turismprogrammet

Trav 1 och 2 på Naturbruksprogrammet

Dansteknik respektive Körsång på Estetiska programmet

Barns lärande och växande på Samhällsvetenskapsprogrammet

Tätskikt våtrum på Bygg- och anläggningsprogrammet

Källa: Skolverket

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Mattelärarna har gjort dig sämre

Anna Johansson på KTH var dåligt förberedd inför högskolestudierna. Enligt en undersökning är en bov i dramat – hennes lärare. Skolinspektionen har granskat undervisningen på 55 gymnasieskolor för att ta reda på varför svenska elevers matteresultat har försämrats de senaste åren. Myndigheten hittar flera svar – bland annat lärares dåliga kunskap om kursplanen och brist på utmaning för eleverna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-23

Hon lär eleverna att spara

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt. Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt. För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön