05 jan 2023

Här är studenternas drömjobb

Google är önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja. Fjärde året i rad rankas nätjätten som nummer ett i en global undersökning.

I undersökningen har över 140 000 teknik – och ekonomistudenter i bland annat USA, Kina, Frankrike och Ryssland fått ranka de mest attraktiva arbetsgivarna.

– Google och andra företag som satsar på PR om hur det är att jobba där och som har fokus på människorna blir attraktiva. Google har ju varit tydliga med att de ska ha de bästa som jobbar där och att de ska trivas, säger Daniel Wägerth, employer branding-expert på marknadsföringsföretaget Universum, som gjort undersökningen.

Energibranschen och bilindustrin är populärare bland teknikstudenterna jämfört med tidigare års undersökningar och bland de blivande ekonomerna klättrar managementkonsultföretag i rankingen.

Två svenska företag som kommit med på topp-50-listan är IKEA – på plats 21 bland ekonomerna och plats 35 bland teknikstudenterna – och Volvo Cars som rankas på plats 43 bland teknikstudenterna

Frihet och självständighet i jobbet är viktigt, även bland svenska studenter.

–En tydlig trend i den här yngre generationen är att de vill jobba mot tydliga mål. Det är viktigare att ha resultat att leverera än att ha 40 timmars arbetsvecka. Konsultjobb lockar många svenska studenter, säger Daniel Wägerth.

Strikt kontorsmiljö går bort

Kreativ arbetsmiljö, trevliga kollegor och gärna jobb utomlands. Det drömmer svenska teknikstudenter om.

– Arbetsplatser som Google, den jobbkulturen, strävar många efter. Jobbet ska vara roligt och det ska inte vara en strikt kontorsmiljö, säger en student som studerar maskinteknik på Campus Telge i Södertälje.

– Jag skulle gärna jobba på stora företag som Scania, Ericsson och Electrolux, fortsätter hon.

Att jobba på utländska företag efter utbildningen lockar också.

– Det skulle jag gärna prova på, säger hon.

Kemiteknologen Fillipe Carvalho, 26, studerar på KTH. Han menar att bland det viktigaste i valet av arbetsplats är kollegorna.

– Om man inte trivs med de man jobbar man vill man inte stanna. Jag vill gärna jobba i projekt som leds av olika personer. Hierarkiska gamla företagskulturer känns inte viktigt längre, säger han.

Drömarbetsgivare

Cirka 144 000 ekonom- och teknikstudenter i USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike, Brasilien, Storbritannien, Italien, Indien, Ryssland, Kanada, Spanien har rankat sina idealarbetsgivare. Majoriteten av studenterna som svarat är i åldersgruppen 20-25 år.

Teknikstudenter
1. Google
2. IBM
3. Microsoft
4. BMW
5. Intel

Ekonomistudenter
1. Google
2. KPMG
3. Procter&Gamble
4. Microsoft
5. Deloitte


Källa: Universum

Läs mer om yrken och vilken lön de ger

Yrkesbeskrivningar och lönestatistik

Här är utbildningarna som ger högst lön

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Senast uppdaterad: 05 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Sverige kommer gå miste om talanger"

Från och med hösten 2011 ska utländska studenter tvingas betala för sina studier i Sverige, har regeringen beslutat.  Nu riktar Sveriges förenade studentkårer skarp kritik mot regeringen. – Vi kommer förlora att uppemot 90 procent av alla utländska studenter och gå miste om en massa talanger, säger vice ordförande Robin Moberg. Sveriges förenade studentkår är skarpt kritiska till regeringens p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor. Här kan du läsa om hur du kan bli en del av vården!

Läs mer