Visa allastudier.se som: Mobil

Här är utbildningarna där du får resa

Anna Lindskogs utbildning tog henne till Mexico i flera månader. Här är svenska utbildningsprogram som innehåller resor.

Sökfunktion:

Hitta utlandsstudier

Anna Lindskog går utbildningen Resandekurs med inriktning Jämställdhet och organisation på Färnebo folkhögskola. Under utbildningen spenderade hon två och en halv månad i Mexico för att vara fredsobservatör och praktisera på lokala organisationer.

Anna valde utbildningen på Färnebo folkhögskola för att hon var intresserad just av södra Mexico och hade läst en del om det. Dessutom var hon intresserad av den studieform folkhögskola erbjuder.

– Jag gillade att på folkhögskola studerar man för sin egen skull utan att bli betygssatt i vanlig bemärkelse. Jag ville också testa på att bo i kollektiv för att se hur man organiserar vardagslivet med mat, ekonomi och direktdemokrati, berättar Anna.

Tre månader in i den årslånga kursen reste klassen till Chiapas och Oaxaca i södra Mexico för att spendera 10 veckor tillsammans med lokalbefolkningen. Här tog klassen del av den rättvisekamp ursprungsfolken bedriver mot regeringen för att få vara en del av samhället. Anna pluggade det lokala språket, jobbade som fredsobservatör ute i byarna och var ute på majsfält med lokalbefolkningen – allt för att få en inblick dessa människors livssituation och de rörelser de organiserar sig i.

– Det var en mycket omvälvande upplevelse, vi kom så nära inpå livet på människorna genom skolans etablerade kontakter i området, berättar Anna.

Eleverna bodde ganska primitivt bl a i små trähus. Anna åkte på en ordentlig magåkomma så att hon missade delar av studiebesöken men hon ser tillbaka på studieresan som något mycket positivt:

– Jag har fått upp ögonen för organisationslivet, att sådana här rörelser är en stark metod för förändring. I framtiden kommer jag själv att vara aktiv i organisationer och förhoppningsvis jobba inom någon form av organisation, säger Anna.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön