14 okt 2021

Här är utbildningarna där du får resa

Anna Lindskogs utbildning tog henne till Mexico i flera månader. Här är svenska utbildningsprogram som innehåller resor.

Sökfunktion:

Hitta utlandsstudier

Anna Lindskog går utbildningen Resandekurs med inriktning Jämställdhet och organisation på Färnebo folkhögskola. Under utbildningen spenderade hon två och en halv månad i Mexico för att vara fredsobservatör och praktisera på lokala organisationer.

Anna valde utbildningen på Färnebo folkhögskola för att hon var intresserad just av södra Mexico och hade läst en del om det. Dessutom var hon intresserad av den studieform folkhögskola erbjuder.

– Jag gillade att på folkhögskola studerar man för sin egen skull utan att bli betygssatt i vanlig bemärkelse. Jag ville också testa på att bo i kollektiv för att se hur man organiserar vardagslivet med mat, ekonomi och direktdemokrati, berättar Anna.

Tre månader in i den årslånga kursen reste klassen till Chiapas och Oaxaca i södra Mexico för att spendera 10 veckor tillsammans med lokalbefolkningen. Här tog klassen del av den rättvisekamp ursprungsfolken bedriver mot regeringen för att få vara en del av samhället. Anna pluggade det lokala språket, jobbade som fredsobservatör ute i byarna och var ute på majsfält med lokalbefolkningen – allt för att få en inblick dessa människors livssituation och de rörelser de organiserar sig i.

– Det var en mycket omvälvande upplevelse, vi kom så nära inpå livet på människorna genom skolans etablerade kontakter i området, berättar Anna.

Eleverna bodde ganska primitivt bl a i små trähus. Anna åkte på en ordentlig magåkomma så att hon missade delar av studiebesöken men hon ser tillbaka på studieresan som något mycket positivt:

– Jag har fått upp ögonen för organisationslivet, att sådana här rörelser är en stark metod för förändring. I framtiden kommer jag själv att vara aktiv i organisationer och förhoppningsvis jobba inom någon form av organisation, säger Anna.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Humanistiska programmet

Tycker du att det är intressant med människans historia och utveckling så kommer du ha mycket glädje av humanistiska programmet. På humanistiska programmet läser man språk, litteratur, filosofi och historia för att förstå hur dessa ting påverkas av människans utveckling. Verkar detta något för dig så finns två olika inriktningar som du kan välja mellan:  Som advokat företräder du al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer