Visa allastudier.se som: Mobil
Här får 4 av 5 jobb direkt

Här får 4 av 5 jobb direkt efter examen

Yrkeshögskolan är en säker väg till jobb. Utbildningarna är anpassade till arbetsmarknaden.

Yrkeshögskolan får mer än 80 procent av studenterna jobb direkt efter studierna. Anledningen är det nära samarbetet med arbetsgivare och att utbildningarna skräddarsys för att passa på arbetsmarknaden. Det gör att studenterna blir särskilt eftertraktade. Sju av tio får jobb innan utbildningen är avslutad eller inom en månad efter examen.

Det finns yrkeshögskoleutbildningar inom de mest fantasifulla utbildningar – från vindkraftstekniker till dykare och förpackningsdesigner. Utbildningarna liknar kanske inte de klassiska programmen på högskolan, och du kan inte bli forskare eller professor. Däremot är de korta, ofta ett eller två år, och inriktade på att studenterna ska få jobb.

En som fastnat för yrkeshögskoleutbildning är Bitte Stjärnström, 42. I höstas började hon Järnvägsskolans ettåriga YH-utbildning till lokförare i Ängelholm. Redan i sommar kommer hon att vara klar.

– Utbildningen är intensiv, den är ju bara 40 veckor. Vi blandar praktik och teori. Det är mycket hemstudier, och vi har en simulator man får prova att köra. Har man ingen bakgrund inom tåg sedan innan så är det mycket att ta in för att kunna förstå hur allt funkar i praktiken. Det har varit intressant från första dagen och lärarna är bra, här får jag använda hjärnan och lära mig nytt.

Bitte har haft många jobb innan. Bland annat har hon jobbat som barnskötare och taxichaufför. När hon kände att hon ville vidare med sin karriär föreslog Bittes man att hon skulle söka till lokförarutbildningen i Ängelholm, och trots att det är en av landets mest populära utbildningar gick hon vidare i urvalsprocessen och kom in.

– Jag har inte ångrat det en sekund. Utbildningen verkade spännande redan innan. Tidigt i utbildningen fick vi prova att köra lok på en bangård. Det har blivit roligare och roligare hela tiden, säger Bitte.

Utbildningen leder in Bitte i en mansdominerad bransch. Från sitt jobb som taxichaufför är hon van vid att jobba med mestadels män. Hon tycker att det bara är trevligt.

Varför tror du att de valde dig?

– För att jag är så bra! Nej, men på ett sånt här jobb har man nytta av tidigare erfarenhet och de vill ha in kvinnor i ett så här mansdominerat yrke.

Hur ser du på framtiden?

– Ljust, prognoserna visar mot att det behövs många lokförare. Det är kul att se fram emot en bra framtid efter en kort utbildning. Här blir jag klar för yrkeslivet. Jag skulle rekommendera detta till alla som vill ha jobb.

Fakta: Detta är YH

  • Yrkesutbildning på eftergymnasial nivå.
  • Mix av teori och praktik.
  • Utbildningar som skapas utifrån behovet från arbetsmarknaden.
  • Ofta två år långa utbildningar.
  • Gratis och berättigar till studiemedel.

Källa: YH-myndigheten.

Fakta: Efter studierna

  • Inom en månad efter avslutad utbildning hade sju av tio ett förvärvsarbete eller försörjning som egenföretagare.
  • En av tio fortsatte studera.
  • Av dem som arbetade hade sju av tio mer kvalificerade arbetsuppgifter än innan de gick utbildningen.

Källa: YH-myndigheten.

Behörighet, urval och antagning

Kraven
För att få studera på Yrkeshögskolans utbildningar måste du uppfylla behörighetskraven. Du behöver ha grundläggande behörighet, särskilda förkunskaper eller av olika skäl passera genom fri prövning. Högst 20 procent av det totala antalet antagna får komma från fri prövning.

Urvalet
Därefter går du vidare till urvalet. Urvalsgrunderna är betyg, särskilt prov, tidigare utbildning och yrkeserfarenhet. Utbildningsanordnaren bestämmer själv vilka urvalsgrunder som ska användas.

Kan inte överklagas
Beslut om antagning till en yrkeshögskoleutbildning fattas av ledningsgruppen för utbildningen. Antagningsbeslutet kan inte överklagas.

Källa: YH-myndigheten.

Läs mer:

Studera ett år – få jobb direkt

Åtta av tio fick jobb efter yrkeshögskolan

Här är de nya YH-utbildningarna

Per Samuelson / Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Plugga biologi – jobba som arborist

Klättrar du hellre i träd än sitter inne på ett kontor? Tycker du att jobb på ett labb låter alldeles för instängt? En arborist ägnar dagarna i stadens trädkronor. Leon Martini började jobba som arborist 1999. Sedan dess har han startat eget, studerat fyra år och är i dag anställd på en firma med arborister i Göteborg. Vad gör en arborist? – En arborist vårdar träd genom klättring, speciellt i u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Heta nyheter i höst

Digital data strategist, yrkesbiodlare eller reklamfotograf? 330 yh-utbildningar har fått klartecken att starta i höst. Vi har listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön