Visa allastudier.se som: Mobil

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt.

Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykiska ohälsa hindrar 25 procent av studenterna att lyckas med studierna. 

Men hur vet man när man ska söka hjälp? Richard Wastenson, psykiater på Studenthälsan i Lund tycker att man kan vara uppmärksam på vissa tecken.

– Sömnen är en viktig värdemätare på hur vi mår, sover man två timmar mindre än vad man bör under en längre period kan man vara i riskzonen. Känner man att man har svårt att glädjas eller har svårt att hitta meningen med att leva, då tycker jag att man ska söka hjälp, säger han.

Fontänhuset i Lund erbjuder med sitt projekt ”En väg framåt” en frisk metod att stödja studenter. Här erbjuds studenter med psykisk ohälsa verktyg för att kunna återerövra sin självkänsla och fullfölja sina studier. Fokus ligger på personen, inte patienten.

– Här söker man stöd och vänskap, inte behandling. Vi ser till hela människan och erbjuder till exempel studieplatser där man kan plugga ostört, hjälp att strukturera upp sin tid men också aktiviteter för kropp och själ, som träning i grupp och trädgårdsarbete, berättar Mathilda Espmarker, projektledare för ”En väg framåt”.

Helena, 43, är en av de studenter som deltagit i projektet under hösten.

– Jag har fått struktur på mina dagar genom att gå hit och plugga på dagarna och sedan känna att jag kan gå hem och vara ledig med gott samvete. Mitt mål var att bli klar med uppsatsen som jag hållit på med i fyra år och det fixade jag på fyra månader, berättar Helena.

Fotnot: Helena heter egentligen något annat.

Tips till dig som mår psykiskt dåligt
 • Vänta inte med att söka hjälp
  Se till att söka hjälp tidigt, så att du inte riskerar att hamna ”utanför systemet”, CSN har numera höga krav på att man tar de poäng man ska för att bevilja studiemedel till exempel. ”Det ligger ingen risk i att söka hjälp, det är att fortsätta själv som är riskabelt” säger Matilda Espmarker.
 • Ta vara på resurserna på högskolan
  På högskolornas studenthälsa finns kuratorer, sjuksköterskor, psykologer, psykiater som är vana vid att jobba med studenter som har problem med stress, ångest, sömnproblem och alkohol. Alla som jobbar där har självklart tystnadsplikt. Mår du dåligt psykiskt, tveka inte att ta kontakt.   
 • Få stöttning genom fontänhus
  Fontänhus finns för närvarande i 11 städer i Sverige, men speciella studentprojekt finns inte överallt. Medlemskap är öppet för alla med psykisk ohälsa och synsättet är ett helhetsperspektiv som bygger på delaktighet, medbestämmande och ett deltagande i ett sammanhang som täcker in hela livssituationen.
Läs mer:

Så botar du dina sömnproblem

Ta kontroll över studiestressen

Så mår du bra i ditt nya studentliv

  Johanna Boussard
  Senast uppdaterad: 24 sep 2015

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2019-09-09

  Plugga mitt i livet – så funkar det

  Att börja plugga mitt i livet kan vara fantastiskt, men också tufft. Och är det verkligen värt det? Stefan Sjödin gick från en spikrak karriär inom media till att utbilda sig till läkare. Stefan Sjödin hade två yrkesdrömmar som barn; journalist och läkare. Karriären som journalist gick spikrakt uppåt men som 33-årig chefredaktör och tvåbarnspappa fick han nog –  och började plugga till läkare ...
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2015-09-18

  Hjälp hjärnan att komma ihåg

  Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2012-10-12

  De leker sig till ett framtida jobb

  Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
  Läs mer
  Jobb & Lön

  Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

  Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

  Till Jobb & Lön