21 mar 2016

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Det är framför allt i hantverkaryrken som kock eller byggnadsarbetare som man använder sig av lärlingssystemet.

I Stockholmsområdet finns det just nu aktuella lärlingsutbildningar för bland annat kockar (Stockholms hotell- och restaurangskola) samt för golvläggare, plattsättare och takmontör (Kista gymnasium). Dessa startar i augusti.

I Göteborgs stad finns det just nu inga lärlingsutbildningar att söka inom vuxenutbildningen, men det finns normalt utbildningar inom exempelvis fordon, handel, lager och logistik samt till hotell- och evenemangsvärd.

I Blekinge har man nyligen infört lärlingsplatser för vuxna inom vårdsektorn. I december avslutades den första utbildningen för undersköterskor i Karlshamn. Vuxenlärlingarna blir undersköterskor på rekordtid, 1,5 år, genom att blanda 70 procents praktik med 30 procent teori. Eleverna, som får praktisera på olika vårdplatser, är i praktiken lovade jobb i kommunen efter slutförd lärlingsperiod. Försöket blev så lyckat att en liknande utbildning i höst ska startas även i Karlskrona.

I Malmö stad blir däremot av besparingsskäl inga lärlingsstarter alls i höst inom ramen för vuxenutbildningen.

Lärlingsutbildningarna kan ha olika ansökningsdagar eftersom de startar vid olika tidpunkter. Senaste ansökningsdag brukar vara åtta veckor innan utbildningen startar. 

Redaktion AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig kl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Få koll på Komvuxregler

Reglerna för Komvux har rykte om sig att vara krångliga. Nu har i alla fall möjligheten att läsa mot ett slutbetyg förlängts med ytterligare ett och ett halvt år. 

Läs mer