Visa allastudier.se som: Mobil

Här vill vi helst plugga

Storbritannien är svenskarnas populäraste studieland. Upplevelsen viktigast när vi väljer studieland visar undersökning. Oskar och Astha går IB-programmet och väljer mellan USA och England.

2010 var det 30 800 svenskar som pluggade utomlands med studiemedel, dvs en ökning med 5 % i jämförelse med året innan. Och tittar man på listan över de tio mest populära länderna är det få överraskningar. Storbritannien toppar listan, tätt följt av USA. Av de tio mest populära länderna finns bara två utöver USA utanför Europa, nämligen Australien och Japan. Australien där det var trendigt att plugga i början av 2000-talets dalar på listan, nu ökar istället intresset för Asien. Lite anmärkningsvärt är att Polen ligger på plats 7.

Anledningen till det är att så många svenskar åker till Polen för att studera till läkare. Det är också en av anledningarna till att Danmark hamnar så högt upp på listan, många vill plugga till läkare där, säger Carl-Johan Stolt på utvärdering- och statistikenheten på CSN.

Men vad är viktigt för oss när vi väljer studiedestination?

CSN gjorde under hösten 2010 en enkätundersökning bland utlandsstuderanden på vilka de främsta anledningarna är när vi väljer studieland.

De studerande väljer oftast studieland utifrån ett önskemål att studera språket i landet. Detta resultat påverkas givetvis av att en relativt stor andel av de studerande åker utomlands enbart för att studera språk. Näst vanligast är att man väljer land av intresse för landets kultur. Först på tredje och fjärde plats kommer skäl knutna till utbildningen – att högskolan hade ett utbytesprogram i landet eller att utbildningen man ville gå fanns i landet, säger Carl-Johan Stolt.

Astha Kaul och Oskar Bengtsson, båda 17, går andra året på IB-programmet på Katedralskolan i Lund. För dem är en naturlig fortsättning efter IB-programmet att studera vidare på högskola utomlands. Och de är ganska överens om vilka länder som gäller, England eller USA.

Jag vill plugga på engelska och båda ländernas utbildning har bra rykte. Det lutar åt England på grund av att kostnaderna för utbildning är så pass mycket lägre än i USA, säger Astha.

Oskars stora intresse är att utbilda sig inom mänskliga rättigheter och han siktar på att komma in på ett av de mer prestigefulla universiteten Oxford eller Cambridge. På sikt är drömmen att jobba med mänskliga rättigheter inom FN.

Jag är helt inne på Storbritannien, främst av personliga anledningar, jag har varit där flera gånger och tycker om landet, säger Oskar.

Som elever på IB-programmet har de lite av en gräddfil in på utländska universitet. Skolrepresentanter kommer på besök för att rekrytera elever till deras skolor och eleverna får regelbundet föreläsningar i hur de ansöker till olika länder.

Vi får massor av information om Storbritannien och USA genom skolan. Sedan känner man ju till kulturen i både Storbritannien och USA på ett annat sätt än andra länder genom alla tv-serier, säger Astha.

De 10 mest populära studieländerna

Land                         Antal studiemedelstagare

1. Storbritannien 5984 st
2. USA 5209 st
3. Danmark 2432 st
4. Spanien 1861 st
5. Frankrike 1633 st
6. Australien 1575 st
7. Polen 1233 st
8. Tyskland 1104 st
9. Norge 873 st
10 Japan 810 st

Källa: CSN

Främsta anledningarna till valet av studieland

Jag ville studera landets språk 44 %
Jag var intresserad av landets kultur 40 %
Min svenska högskola hade utbyte med en högskola i landet 32 %
Klimatet och levnadsmiljön var bra i landet 28 %
Den utbildning jag ville gå fanns i det landet 28 %
Kvaliteteten på den utbildning jag ville gå var högst i det landet 17 %
Jag hade vänner eller familj i det landet 17 %
Jag valde det land där jag kunde komma in på den utbildning och skola jag ville gå 10 %
Jag fick studiemedel i det landet 8 %
Utbildningen jag ville gå var billig i det landet jämfört med andra länder 4 %
Det var billigt att leva i det landet jämfört med andra länder 4 %
Studiemedlens "köpkraft" var bra i det landet 2 %

Siffrorna kommer från CSN:s undersökning under hösten 2010. Flera alternativ kunde väljas.

Relaterat

Studiefakta: Studera utomlands - högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Plugga i Japan – på engelska

Japan lockar många svenska studenter. Dessvärre har få tillräckliga språkkunskaper för att klara högskolestudier på japanska. Ritsumeikan APU är det enda universitetet där kan du kombinera högskolekurser på engelska med språkstudier i japanska. Japan som studieland har attraherat allt fler svenskar de senaste åren. De flesta vill dit för att lära sig språket, men att plugga på högskola har hittill ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tipsen som tar dig till Ivy League

Sugen på att plugga på ett Ivy League-universitet i USA? Har du också insett att det inte bara krävs bra betyg utan också att man är ett fjullfjädrat proffs i att skriva ansökan? Study-advantage.se är webbsidan som drivs av elitstudenter på toppskolor runt om i världen, där du hittar tips som hjälper dig komma ett steg närmare din dröm. Till sommaren startar de också intensivkurser som ska gu ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön