Visa allastudier.se som: Mobil
Tanja Danilova Högskoleprovet

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova, 20, kom in på juristprogrammet i Lund – med hjälp av högskoleprovet. Hon har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete.

Tidigare var högskoleprovet främst en väg för sökanden utan gymnasiebetyg att ta sig in på högskolan. I dag är provet även en väg för de med gymnasiebetyg att ytterligare öka sina chanser att komma in, och att särskilja studenter med höga betyg.

– Genom att skriva provet hamnar du automatiskt i ännu en urvalsgrupp,  och ökar dina chanser att komma in. Vissa lärosäten använder också högskoleresultatet som ett skiljekriterium vid antagning till program med höga antagningspoäng, till exempel läkarprogrammet. Om flera sökande har samma meritvärde från gymnasiet blir den som har skrivit högskoleprovet prioriterad, berättar Mattias Wickberg, utredare på Universitets- och högskolerådet.

Att komma in på juristprogrammet var Tanja Danilovas mål hela förra läsåret. Hon visste att hennes chans var högskoleprovet och skrev totalt tre gånger, där hon höjde sig totalt 0,75 poäng och klarade därför antagningen till juristprogrammet med råge.

– Jag trodde aldrig att jag skulle klara det, matte har alltid varit min svaga sida trots att jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet. Jag pluggade inför högskoleprovet varje dag i sex månader, berättar Tanja Danilova.

Tanja Danilova tog hjälp av en onlinekurs genom Högskoleprovguiden, där man får uppgifter att lösa och sedan kommentarer och förklaringar till lösningarna. Genom kursen tränade hon på alla delmoment men gick framförallt till grunden med matten och lärde sig förstå logiken och grunderna.

­– Det låter konstigt men jag tycker om matte i dag och hatade det innan.

Hjälp inför högskoleprovet

Kurser: Det finns flera olika företag som anordnar förberedande kurser, både på nätet och med fysiska träffar. Ett exempel är Högskoleprovguidens onlinekurs.

Gamla prov: Att prestera bra på provet handlar inte bara om goda teoretiska kunskaper, utan också om provteknik. Lär dig hur frågor ställs, att prioritera rätt och prestera under tidspress genom att göra gamla högskoleprov, gärna på tid.

Appar: Exempel på appar som kan hjälpa: Nya högskoleprovet Lite, Högskoleprovet förklarat, HP-Matte, iHögskoleprovet Lite, Högskoleprovet läs. Tänk på att använda gratisversionen först om de kostar pengar.

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger. Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet. – Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app. Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och Bli ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön