Visa allastudier.se som: Mobil

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.

Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt.

Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Christina Lindh, utredare på Skolinspektionen.

Rektorer undviker ofta att lägga sig i undervisningen, eftersom det traditionellt är lärarnas område, enligt Christina Lindh.

– Det är mycket som sitter i väggarna i skolan. Där finns ett osynligt kontrakt om att rektorer inte ska gå in och styra undervisningen.

Men det mönstret måste förändras, anser hon. Rektorer måste börja föra samtal med lärarna om vad som händer i klassrummet.

I dag saknar de ofta en klar bild av vilka brister som finns och kan därmed inte heller förbättra kvaliteten på undervisningen.

Det är viktigt att rektorerna har ett helhetsperspektiv, säger Christina Lindh:

– De måste ta ansvar för helheten och att verksamheten utvecklas. De är ju de enda som har ett utifrånperspektiv, som inte står i undervisningen varje dag.

Skolinspektionens specialgranskning omfattar endast 30 skolor, men enligt myndigheten pekar så gott som alla granskningar som har gjorts på enskilda skolor på samma brister.

De allra flesta av de granskade rektorerna har genomgått en rektorsutbildning. Men eftersom utbildningen – som nu är obligatorisk – är så grundläggande åtgärdar den inte bristerna, enligt Christina Lindh.

Hon anser att det kan behövas ytterligare vidareutbildning för rektorerna för att komma tillrätta med problemen.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön