Visa allastudier.se som: Mobil

Han lär oss skriva poptexter i vår

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i vår.

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i Malmö i vår. Carl Johan Lundgren, sångare och låtskrivare i Malmöbandet Vit Päls, leder kursen i poplyrik och han är övertygad om att det bor en textförfattare i oss alla.

- Det är klart, så länge man är road av vad man kan göra med språket i kombination med musik. Alla har vi någonting att berätta, säger han.

Carl Johan Lundgren grundade Vit Päls 2004. Sedan dess har Malmöbandet släppt flera skivor som hyllats för sina udda vardagsrealistiska texter. Nu ska han lära ut sina bästa knep i hur man snickrar ihop textrader och hittar sitt personliga uttryck till nästa generation av skånska textförfattare.

- Man måste ju utgå från sig själv. Jag tror till exempel inte att jag skulle kunna skriva en bra poptext om hur det är att jobba i en gruva, för det har jag aldrig gjort. Men däremot vet jag mycket om hur det är att leva det här livet i den här tiden, vad det nu kan vara, säger han.

Kursen pågår i sex veckor och inleds i början av mars. Inga förkunskaper krävs mer än ett genuint intresse för poplyrik.

- Alla har en personlig historia och något eget att berätta. Sen handlar det om hur man gör det. Om man väljer att skriva det poetiskt så lyssnaren få jobba rejält med hjärngympa eller om man bara ska berätta det bara rakt på. Eller blanda, säger Carl Johan Lundgren.

Carl Johan Lundgrens bästa tips för att bli en bra textförfattare:

- gräv där du står. 

- “Kill your darlings”. Det är så ofta man hittar en tuff formulering, som kanske inte säger så mycket men låter cool. Stryk den och försök hitta andra vägar.

- Lyssna och läs mycket och låt dig inspireras. Var beredd på att inspiration kan komma från märkliga håll. Var öppen.

- Skriv om. Testa olika synonymer och se vart det kan ta texten.

- Framförallt: kom ihåg att du är mer fri än vad du tror. Ofta låser man sig vid att det ska vara på ett visst sätt. Du kan vidga dig.

Hitta fritidskurser

Sök kurser som du kan läsa på fritiden i vår sökfunktion för kurser

Marcus Carlsson
Senast uppdaterad: 10 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. Hitta din språkutbildning Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. – I våras var första gången som vi upplevde ett söktryck till ara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vill du gå en kurs i duvmatning?

Medborgarskolan i Stockholm har skapat en internetsnackis med sin kurs i duvmatning, där deltagarna bland annat ska lära sig att kasta brödbitar utan att träffa duvorna i huvudet. – Ja, vi har hört att den diskuteras, skrattar Paula Ludewig på Medborgarskolans marknadsavdelning. Det är roligt att den får så mycket uppmärksamhet, det hade vi aldrig kunnat tro.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-28

Glöm surdegen – nu gäller lerkruset

Efter surdegshajp och korvstoppningstrend: nu råder drejningsfeber i Stockholm. Kursledare: Folk köar till keramik- och drejningskurserna. Alla minns väl scenen i ”Ghost” – filmen som brukar hamna på alla listor över världens mest romantiska filmer – då Demi Moore drejar lera tillsammans med Patrick Swayze? År 2011 är drejning återigen på allas läppar.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön