03 dec 2012

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår.

Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt.

Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case competition, världens största casetävling, stod inför att lösa i helgen. Till slut stod tre studenter från Handelshögskolan i Göteborg som vinnare.

– Utifrån en tydligt identifierad problemställning har det vinnande laget, genom sina väl utvalda och väl presenterade analyser, tagit fram en konkret och genomförbar strategi som bland annat visar hur man främjar innovation genom hela organisationen, berättar Leif Waller från KPMG och juryns ordförande.

Enligt vinnarna är segerreceptet att  känna varandra bra, på det viset kan man ta snabba beslut och vet var man har varandra.

–  Alla case är olika och kräver olika ledare. Eftersom vi känner och litar på varandra kan vi diskutera och argumentera väldigt öppet. Vi har en arbetsstruktur där vi snabbt konkretiserar vilket svar vi vill få ut och sedan bygger vi upp det metodiskt, med modeller från studierna, berättar Henning.

Finalen där Sverige tävlar mot andra länder går i Madrid i april.

– Jag tänkte att det här var ett fantastiskt tillfälle och möjlighet, förmodligen det största och svåraste vi gör under studietiden. Jag visste att om jag kunde få med mig Oscar och Patrik på det här skulle vi klara oss bra, berättar Henning Verner, som tillsammans med Oscar Goding Blomdahl och Patrik Andreasson utgör vinnartrion.

Om tävlingen

KPMG International Case Competition grundades i Sverige 1998 och är nu världens största casetävling för ekonomistudenter. Tävlingen riktar sig till ekonomistudenter på C- och D-nivå på högskolor och universitet.

Det gäller att snabbt analysera ett problem och på ett övertygande sätt presentera en lösning för domare och publik.

I år bestod juryn bland annat av Sarah McPhee, VD på SPP Livförsäkring, Håkan Nyberg, VD på Nordnet Bank, Cecilia Marlow, styrelseledamot i bland annat Clas Ohlsson, Svenska spel och Hand in Hand samt Susanna Falkengren, styrelseledamot i Exipos Invest och en av drakarna i SVT:s ”Draknästet”.

Sök högskoleutbildningar inom ekonomi

Hitta alla kurser och program inom ekonomi i vår sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 03 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Gratishjälp med juridiken

Målet: Att fler juriststudenter ska få praktisera sina kunskaper och att tillgängliggöra juridiken för allmänheten. Det var drivkraften när den ideella föreningen Juristresursen skapades tidigare i år. På Juristresursen.se kan du ställa juridiska frågor och få hjälp – helt gratis. – Vi kände att det fanns små möjligheter för juriststudenter i Uppsala att praktisera sina juridikkunskaper.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polishögskolan lära ut hur man kör bil. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Så ser antagningen ut till polisutbildningen

Funderar du på att ansöka till polishögskolan? Här kan du läsa mer om hur antagningsprocessen går till och vad du behöver för behörighet för att bli antagen.

Läs mer