Visa allastudier.se som: Mobil

Hetaste matlagningen i höst

Dagarna blir allt kortare och snart vill vi krypa inomhus för att aktivera oss. Det ökande intresset för mat, matlagning och bak gör att vi vill kolla vilka matlagningskurser som gäller just nu.

– Det vi framförallt ser är en ihållande trend, där den ekologiska och närodlade maten är här för att stanna. Att man inte slänger utan tar tillvara, att kocken själv går ut och plockar sin egen harsyra och att smakerna ska vara rena, var och en ska komma fram, säger Kerstin Roos,verksamhetsansvarig för mat & dryck och djur & natur på Medborgarskolan i Stockholmsregionen.

Att det är trendigt att laga mat och baka har inte undgått någon. Tv-kanalerna svämmar över av olika typer av matlagningsprogram, kok- och bakböcker fyller bokhandlarnas hyllor och det bloggas aktivt.

Kerstin Roos bekräftar att intresset för matlagningskurser  ökar generellt.  Vissa går en kurs för att inspireras till en speciell mat, till exempel dumplings eller macarons, men det som säljer allra bäst är kockskolor, som vänder sig till den som är mer erfaren i köket.

– Där handlar det mer om att lära sig olika tekniker, hur man hanterar verktygen och hur man effektiviserar sig i köket.

En annan trend är att vi nu gärna vill brygga vår egen öl.

– Antalet mikrobryggerier ökar och det är en relativt enkel process att brygga öl hemma för husbehov, annars finns det ett regelverk kring det, såklart, säger Kerstin.

Den allra hetaste kursen redaktionen hittade i höstens kursutbud var helt klart "Förför med vietnamesisk mat - regnbågskurs för singelkvinnor" som vänder sig till homosexuella kvinnor, som vill kombinera matlagning med att träffa någon likasinnad. Här kan du enligt kursbeskrivningen "möta kvinnan ur dina drömmar i matlagningens konstnärliga labyrint"

–  Vi försöker plocka ut vissa kurser för särskilda målgrupper. Det är en chans att träffa folk som känner och tycker som du, men jag vill betona att matlagningen är det viktigaste, säger Kerstin.

Andra spännande matlagningskurser i höst

Gourmetfisk - Medborgarskolan

Matlagning - libanesisk afton – Studieförbundet Vuxenskolan

Kambodjansk matlagning - Medborgarskolan

Klimatsmart mat - Folkuniversitetet

Att baka surdegsbröd – enklare än vad man tror - Studieförbundet Vuxenskolan

Mjölksyra grönsaker – Medborgarskolan

Proffsiga chokladpraliner – Medborgarskolan

Sök kurser inom matlagning

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Zombies – här är andra terminen

Vad ska du göra när de levande döda börjar gå på gatorna? Senast var söktrycket enormt till utbildningen. Snart börjar höstens kurser. I september börjar nästa kurstillfälle av den omåttligt populära kursen ”Att överleva en zombieattack” på ABF i Sundbyberg. När kursen startade i vintras fick man in över 200 ansökningar till de 12 platserna. Det gjorde att det startades fler zombiekurser i hela l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

Lakrits på kvällskurs – det nya svarta

Har du inget att göra på kvällen? Det senaste inom kursvärlden är after work med olika teman. Här hittar du höstens bästa kurser. Till Medborgarskolan i Stockholm kan man dra med sig kollegerna och gå på lakritsprovning efter jobbet. Enligt Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, är lakrits det nya svarta. – Lakrits är det som gäller just nu, det är jättepopulärt, säger hon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-17

Här är höstens trendigaste kurser

Glöm surdegsbak och lerkrus. Trenden för kurser på fritiden just nu handlar om utomhusaktiviteter och att söka sina rötter genom släktforskning. Och att läsa mer intensivt. Svenskar gillar att gå på kurs på fritiden. Under 2011 fanns 2,5 miljoner deltagare registrerade på kurser hos de tio olika Studieförbunden runt om i landet.  De ämnesområden som stabilt lockar flest är musik, språk, kons ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön