Visa allastudier.se som: Mobil

Hitta din utbildningstyp

På AllaStudier.se kan du läsa allt du behöver veta om dina kommande studier. Vi finns här som en länk mellan dig och din drömutbildning. Eftersom vår site besöks över 6 miljoner gånger på ett år har vi väldigt bra insikt i vad ni är intresserade av och vilka utbildningstyper som ligger i topp!

En utbildningstyp är en typ av skola där du kan läsa. Din utbildnings upplägg varierar beroende på vilken typ av skola du väljer. Är du sugen på en kort utbildning där du har möjlighet att göra en lärlingsperiod? Då är Komvux något för dig! Är du mer inne på att grotta ner dig i ett ämne ordentligt och värdesätter en traditionell typ av utbildning? Då är universitet och högskolor din väg.

På AllaStudier.se har vi fem typer av utbildningar att välja mellan. Under 2018 var ni mest intresserade av:

 1. Universitets- och högskoleutbildningar
  Allra flest sidvisningar fick utbildningar inom Universitet och högskola. Du som läser en utbildning här får chansen att fördjupa dig i en kurs i taget, oavsett om du läser en fristående kurs eller ett helt program. Det ligger ett stort fokus på teori och forskning och utbildningarna är ofta tre – fem år långa. Läs mer om universitets- och högskoleutbildningar här.

 2. Yrkeshögskoleutbildningar
  Näst mest populärt bland er är utbildningar på yrkeshögskolor (YH). Här anordnas utbildningar i nära samarbete med näringslivet. Inga utbildningar startar utan att det finns ett uttalat behov av den typen av kompetens på arbetsmarknaden. Under dina studier får du göra mycket praktik vilket leder till att många som läser på en YH-skola får jobberbjudanden redan innan examen. Läs mer om yrkeshögskoleutbildningar här

 3. Komvux/Vuxenutbildning
  På Komvux kan du hitta både en andra chans och en ny karriär. Kanske därför utbildningstypen är så populär som den är. All utbildningar är på grundskole- eller gymnasienivå och riktar sig till de som är 20 år eller äldre. Du erbjuds ofta stor flexibilitet och kan läsa både i klassrum eller på distans. Prata med din kommun för att se vad som erbjuds där du bor! Läs mer om komvuxutbildningar här.

 4. Yrkesutbildningar
  Du som läser en yrkesutbildning har siktet inställt på en specifik karriär. I den här utbildningstypen finns allt från kortare kurser inom en specifik bransch (t.ex. skönhetsvård) till längre universitetsprogram (t.ex. läkarprogrammet). Vissa utbildningar får du bekosta själv, men universitets- och högskoleprogrammen är gratis. Läs mer om yrkesutbildningar här

 5. Folkhögskoleutbildningar
  Liksom på Komvux kan du förbereda dig inför kommande studier på en folkhögskola. Här kan du läsa en allmän kurs som ger dig behörighet att söka dig vidare. Men du kan också läsa en yrkesinriktad utbildning till t.ex. journalist eller låtskrivare. Många av folkhögskolorna ligger i mindre städer och har internat som studenterna bor på. Läs mer om folkhögskolor här.
Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-12

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Preppa inför plugget!

Konstiga ord, pengar som tar slut alldeles för snabbt – och så bostadseländet. Hur är det egentligen att börja plugga? Här får du några lugnande svar på sådant du kanske grubblar över. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-10-19

Folkhögskola: Ring direkt till skolan

När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att du väljer inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön