Visa allastudier.se som: Mobil

Hjälp, jag har valt fel gymnasieprogram!

Det är många nior runt om i landet som just nu vill ändra sitt gymnasieval. I storstadsområdena är det nästan 40 procent som gör ändringar i ansökan under omvalsperioden, om man tittar på statistik från tidigare år. Fram till mitten av maj har man möjlighet att ändra sin ansökan.

Sökfunktion:

Hitta ditt gymnasieprogram

Under april månad fick niondeklassarna besked i den så kallade preliminära antagningen där man får veta om betygen preliminärt räcker till för antagning till gymnasiet. Fram till 15 maj kan man nu ändra sin ansökan, något som nästan 40 procent gjorde i storstäderna förra året.

Ingrid Christiansson jobbar som studie- och yrkesvägledare på Videdalsskolan och Höjaskolan i Malmö får hjälpa många att ändra sitt gymnasieval under omvalsperioden.

– I de större städerna finns många skolor att välja bland och eleverna räcker inte till alla. Aggressiv marknadsföring gör att många elever vacklar i sitt val, till och med de som var säkra från början. När man går i nian är det svårt att bedöma vad som är fakta och vad som är reklam, säger Ingrid Christiansson.

Sofie Engdahl, 15, går i nian på Videdalsskolan i Malmö och håller just nu på att ändra prioriteringen mellan skolor i sin ansökan.

Jag har förstått att på den skola som var mitt förstahandsval har alla kommit in, det gör att jag tvekar. Det innebär att det kan vara många med låga betyg och nu när jag får välja skola själv vill jag gå på en skola där det är ordning, säger Sofie Engdahl.

– Det har varit jättesvårt att välja, alla skolor erbjuder olika saker och man hör hur alla kompisar pratar om olika skolor. Jag har försökt att ta hjälp av studie- och yrkesvägledare, lärare, föräldrar och kompisar, men jag har fortfarande inte bestämt mig helt, säger Sofie Engdahl.

Ingrid Christiansson märker att många unga jagar det absolut optimala, hon tycker att man ska vila i att man gjort rätt val, trots att det inte är helt perfekt på alla punkter.

– Många är också oroliga att det är kört om de vill ändra sig senare i livet, så är det naturligtvis inte. Frågar du en grupp vuxna om de ändrat sin karriärväg någon gång, så svarar i stort sett alla att de gjort det. Det går bra ändå, säger Ingrid Christiansson.

Inför omvalet

 • Kontakta din studie-och yrkesvägledare i tid
  För att du ska kunna ändra din ansökan krävs att studie- och yrkesvägledare ”låser upp” den på webben. Var därför ute i god tid med att kontakta hen, så att det inte blir tidsbrist.
 • Gör många val
  Tänk på att göra många val, ifall du inte kommer in på dina förstahandsval är det viktigt att välja fler, så att du kommer in någonstans. Är det osäkert om du kommer sakna betyg i någon kurs, glöm inte att även välja något introduktionsprogram.
 • Tänk på rangordningen
  Var noga med hur du rangordnar dina val, eftersom antagningen behandlar ansökan strikt i den ordningen. 
 • Glöm inte koden
  Mitt i semestern i början av juli kommer antagningsbeskeden. Åker du iväg på semester, glöm inte att ta med din inloggningskod så att du kan tacka ja till din plats, du har bara några veckor på dig att svara.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön