Visa allastudier.se som: Mobil

Hjälp, jag har valt fel gymnasieprogram!

Det är många nior runt om i landet som just nu vill ändra sitt gymnasieval. I storstadsområdena är det nästan 40 procent som gör ändringar i ansökan under omvalsperioden, om man tittar på statistik från tidigare år. Fram till mitten av maj har man möjlighet att ändra sin ansökan.

Sökfunktion:

Hitta ditt gymnasieprogram

Under april månad fick niondeklassarna besked i den så kallade preliminära antagningen där man får veta om betygen preliminärt räcker till för antagning till gymnasiet. Fram till 15 maj kan man nu ändra sin ansökan, något som nästan 40 procent gjorde i storstäderna förra året.

Ingrid Christiansson jobbar som studie- och yrkesvägledare på Videdalsskolan och Höjaskolan i Malmö får hjälpa många att ändra sitt gymnasieval under omvalsperioden.

– I de större städerna finns många skolor att välja bland och eleverna räcker inte till alla. Aggressiv marknadsföring gör att många elever vacklar i sitt val, till och med de som var säkra från början. När man går i nian är det svårt att bedöma vad som är fakta och vad som är reklam, säger Ingrid Christiansson.

Sofie Engdahl, 15, går i nian på Videdalsskolan i Malmö och håller just nu på att ändra prioriteringen mellan skolor i sin ansökan.

Jag har förstått att på den skola som var mitt förstahandsval har alla kommit in, det gör att jag tvekar. Det innebär att det kan vara många med låga betyg och nu när jag får välja skola själv vill jag gå på en skola där det är ordning, säger Sofie Engdahl.

– Det har varit jättesvårt att välja, alla skolor erbjuder olika saker och man hör hur alla kompisar pratar om olika skolor. Jag har försökt att ta hjälp av studie- och yrkesvägledare, lärare, föräldrar och kompisar, men jag har fortfarande inte bestämt mig helt, säger Sofie Engdahl.

Ingrid Christiansson märker att många unga jagar det absolut optimala, hon tycker att man ska vila i att man gjort rätt val, trots att det inte är helt perfekt på alla punkter.

– Många är också oroliga att det är kört om de vill ändra sig senare i livet, så är det naturligtvis inte. Frågar du en grupp vuxna om de ändrat sin karriärväg någon gång, så svarar i stort sett alla att de gjort det. Det går bra ändå, säger Ingrid Christiansson.

Inför omvalet
 • Kontakta din studie-och yrkesvägledare i tid
  För att du ska kunna ändra din ansökan krävs att studie- och yrkesvägledare ”låser upp” den på webben. Var därför ute i god tid med att kontakta hen, så att det inte blir tidsbrist.
 • Gör många val
  Tänk på att göra många val, ifall du inte kommer in på dina förstahandsval är det viktigt att välja fler, så att du kommer in någonstans. Är det osäkert om du kommer sakna betyg i någon kurs, glöm inte att även välja något introduktionsprogram.
 • Tänk på rangordningen
  Var noga med hur du rangordnar dina val, eftersom antagningen behandlar ansökan strikt i den ordningen. 
 • Glöm inte koden
  Mitt i semestern i början av juli kommer antagningsbeskeden. Åker du iväg på semester, glöm inte att ta med din inloggningskod så att du kan tacka ja till din plats, du har bara några veckor på dig att svara.
Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 25 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Guide: Frisörutbildning

Är du kreativ, har formkänsla och är beredd att jobba hårt? Då kanske du skulle passa på en frisörutbildning. Vi tittar närmare på frisörutbildningar och frisöryrket, och får tips från Dejan Cekanovic som gör karriär som frisör på Europas modescener. Hitta din frisörutbildning Jobb & Lön: Statistik för frisöryrket De senaste åren har det utbildats många frisörer. För många.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort. Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt. Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Chris ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

Zofie fick en mentor – höjde betygen

Mentorer på gymnasiet blir viktigare – både för elever och skola. Mentorn hjälper dig att nå dina mål, och att strukturera upp din vardag. Zofie Persson: ”Jag har höjt mina betyg från IG till VG” En mentor på gymnasiet är varken en kurator eller en studievägledare utan ett bollplank som utmanar dig att tänka i nya banor och som vägleder dig i dina studier.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön