Visa allastudier.se som: Mobil
träna ditt minne

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna.

– Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda. Det blir som en revolution när man upptäcker de här teknikerna, säger Jonas som uppmanar alla studenter att utforska minnestekniker för att underlätta sina studier.

­Teknikerna handlar förenklat om att koppla ord eller siffror till bilder och på så sätt skapa en berättelse för att till exempel komma ihåg orden eller siffrorna i en viss ordning. Han hävdar att det är perfekt när man till exempel ska lära sig periodiska systemet, eller som just nu i hans fall, för att lära sig italienska.

– Generellt kan man säga att minnestekniker ofta är extremt enkla knep men hjälper hjärnan på ett effektivt sätt. När man pluggar in saker enbart genom att läsa blir minnesspåret i hjärnan ytligt och kortlivat, men kopplar man det till bilder skapas djupare, starkare och mer förgrenade minnesspår över olika delar av hjärnan, vilket gör det lättare för den att hitta informationen, förklarar Max Larsson Sundqvist, doktorand i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

Jonas von Essen pluggar själv till lärare på Göteborgs universitet och har nyligen börjat skriva en bok om hur man kan använda minnestekniker i sina studier.

– I vanliga fall kan det ibland kännas tråkigt att plugga men på det här sättet blir det roligare eftersom det blir som en lek och man blir motiverad eftersom det går så lätt, säger Jonas.

Tips för den som vill hjälpa hjärnan

  • Skaffa en bok om minnestekniker! Boken "Memo" av norrmannen Oddbjørn By riktar sig särskilt till studenter och innehåller många ovärdeliga tips.
  • Gå med i forumet på mnemotechnics.org, en amerikansk internetsida med massor av diskussioner kring minnestekniker och en hel del om hur de kan användas i studierna.
  • Hör av dig till Svenska MinnesförbundetDe svarar gärna på frågor och om du bor i Göteborg kan du besöka någon av de lokala träffarna.

Källa: Jonas von Essen (2013)

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön