Visa allastudier.se som: Mobil

Hon är årets lärare

Flexibilitet och kreativitet. Det är ledorden för Marija Krestalica-Samuelsson, 36, som utsetts till Årets lärare inom vuxenutbildningen i Stockholms stad. 

Årets Komvux-lärare arbetar på SweJa Kunskapscenter, där hon undervisar i ämnespedagogiskt arbete för blivande barnskötare och elevassistenter inom barn- och fritidsprogrammet.

– Hon är en bra och duktig pedagog med ett otroligt engagemang. Hon har en förmåga att synliggöra elevernas lärande och ta tillvara deras kunskaper. Men också att entusiasmera och motivera sina kollegor i hela verksamheten, lovordar Gunilla Eriksson, SweJas rektor.

Det svåra i Marija Krestalica-Samuelssons arbete är att hitta rätt i nivå i undervisningen eftersom grundkunskaperna hos eleverna varierar stort. Klasserna består av både svenskfödda och invandrare som bara kan grundläggande svenska. Men det klarar en bra lärare.

– Jobbigt blir det bara om man ser det som jobbigt. Jag kan se det som en utmaning i stället, säger Marija själv.

– Jag tror det handlar om att vara flexibel och kreativ och se det unika i varje elev. Och på något sätt möta de behov som eleven har, utifrån både lärande och utveckling, för att de att de ska kunna uppnå sina mål. Alla elever på vuxenutbildningen, Komvux, har ju så skilda skäl till varför de läser hos oss.

Det måste vara jättesvårt om elevernas bakgrund, erfarenheter, språkkunskaper, behov och personlighet skiftar mycket?

– Ja, det är det. Men de läser ju en kurs för att de är intresserade av det. Sedan får man utgå från det och gruppen. Har man en grund och en röd tråd så tror jag att det finns möjligheter till anpassning, och att man kan vara tillmötesgående mot varje individ. Att utgå från varje elevs perspektiv gör man genom att se varje elev. Det handlar faktiskt om att vara nyfiken och intresserad av vad den här personen egentligen vill.

Det var inte självklart att Marija skulle bli lärare, men hon har en tydlig minnesbild från när hon i andra klass ritade en teckning som föreställde hennes lärare och sa: ”Jag vill bli som dig!”.

Vad hade hon för egenskaper som gjorde att du ville bli som henne?

– Jag vet inte! Det är det som är så hemskt, jag kommer faktiskt inte ihåg det. Men hon var väldigt snäll, haha.

– Mina förebilder som lärare är annars en lärare som jag hade i högstadiet och en Komvux-lärare, från den tiden jag läste in historia. De lyckades få mig att bli engagerad och tycka att skolan var rolig, i alla fall deras ämnen. Det är mitt driv också; jag vill ju att mina elever ska tycka att det är roligt att lära. 

Årets lärare lever förstås som hon lär. Vid sidan av sin undervisning håller på att lära sig mer genom att utbilda sig till specialpedagog.

Redaktion AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-21

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Få koll på Komvuxregler

Reglerna för Komvux har rykte om sig att vara krångliga. Nu har i alla fall möjligheten att läsa mot ett slutbetyg förlängts med ytterligare ett och ett halvt år. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön