Visa allastudier.se som: Mobil

Hon är bäst lämpad som trainee

Shams Asamrai blev i år utsedd som studenten med mest framgångsrik profil som trainee. Vilka kompetenser och erfarenheter behöver man ha för att vara attraktiv för ett traineeprogram? Vi undersöker.

Traineedagen är dagen då potentiella traineer får träffa ansvariga för traineeprogram från 20 av Sveriges mest eftertraktade företag. Inte alla studenter får komma in, av 1700 sökande valdes 350 stycken ut utifrån CV och prestation på tre arbetspsykologiska tester.

– Vi ville skapa en riktigt bra dag,  bättre än en arbetsmarknadsdag med fokus på enbart trainee. Genom att ta dit studenter som företagen tycker är intressanta skickar de dit personal som är direkt ansvariga för traineeprogrammen, säger Max Flodén, ansvarig för Traineedagen.

Tre tester ska visa lämplighet som trainee

Studenter som var intresserade av att komma på Traineedagen fick göra tre tester på nätet, ett personlighetstest, ett logiktest och ett casetest.

Genom att vikta studenternas resultat på testerna utifrån olika viktiga personlighetsdrag tar man sedan ut den student som har mest framgångsrik profil och som därmed är mest eftertraktad från företagens sida till en traineeplats. I år vann Shams Asamrai utmärkelsen Traineepriset till Årets Student.

– Jag blev chockad. Jag visste ju inte ens att ett sådant här pris skulle delas ut. Nu är jag mer motiverad att söka traineeplatser i vår, säger Shams.

Hon pluggar Industriell ekonomi på Karlstad universitet och har tänkt en hel del på hur man sticker ut i en ansökningsprocess, men tycker själv att det är svårt att hinna med att engagera sig i aktiviteter utanför studierna.

– Jag pluggade i Kina en sommar och det tror jag har varit meritgivande, säger hon.

Kompetenser som viktats som mycket viktiga i profilen för trainees

Initiativ och ansvar
Resultatorientering
Organisatorisk medvetenhet
Handlingskraft
Stabilitet
Konstruktivt teamarbete

Framtaget av Traineeguiden och Cut-e


Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 tips för att bli headhuntad

Framtiden är redan här, allt fler jobb blir idag tillsatta genom headhunting. Söker du arbete eller planerar för din blivande karriär? Vi har sammanställt en hjälplista för att du ska kunna locka till dig såväl headhuntern som jobbet. Skaffa en attraktiv akademisk examen plus meriter som utlandsuppdrag eller andra uppgifter med internationell inriktning.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön