Visa allastudier.se som: Mobil
Volontär i Costa Rica som håller i en tvättbjörn

Hon pluggar och räddar världen

Glöm charterresor och backpacking. Den nya Generation E kombinerar volontärarbete med språkstudier.

– Det är helt klart en trend att fler och fler vill åka iväg som volontär berättar Anna Korsvik på Volontärresor. Det vi ser är att det sprider sig i åldrarna, dvs att det inte enbart är folk i 20-årsåldern som åker utan även äldre. Det har också blivit mer vanligt att män åker som volontär.

Anna menar att det finns en generation E (som i engagerad) som gärna hjälper till och är solidariska men som inte har så stort förtroende för hjälporganisationer utan gärna vill hjälpa till på egen hand.

– Många av de som åker med oss fortsätter sitt engagemang i volontärprojektet när de kommit hem och återvänder senare på egen hand till landet och projektet, berättar Anna.

Sök volontärresa

Hitta din volontärresa

Nyss hemkommen från Costa Rica

Alice Ekman, 20 år är nyligen hemkommen från sin volontärresa till Costa Rica. Hon läste spanska på förmiddagarna och jobbade i ett volontärprojekt med att rädda skadade och omhändertagna djur på eftermiddagarna. Enligt henne är det ett effektivt sätt att lära sig ett språk.

– Jag lärde mig jättemycket spanska, jag fick kasta mig direkt in i språket när jag landade eftersom folk i Costa Rica inte kan prata engelska. Det jag lärde mig på spanskalektionerna på förmiddagarna kunde jag träna på resten av dagarna. Eftersom jag bodde i en lokal värdfamilj och fick följa med på allting de gjorde fick jag känna på kulturen på djupet och pratade mycket spanska.

Alice berättar om en spännande vistelse på Costa Rica. Efter en övernattning på hostel i huvudstaden San José blev hon upphämtad och skjutsad till volontärprojektet som låg tre timmar därifrån, ute på landsbygden. Där jobbade och pluggade hon i tre veckor och spenderade de sista 9 dagarna med att resa runt landet.

Projektet hon jobbade i hade som huvuduppgift att rädda och omhänderta djur som t ex var skadade eller hade fastnat i tullen, för att sedan återföra dem i deras naturliga miljö.

– De djuren som jag tog hand om var bl a tvättbjörnar, apor och papegojor. Jag gav djuren mat, byggde burar till nya djur och vårdade de som var skadade, berättar Alice.

Tips när du vill kombinera volontärjobb med språkstudier

1. Åk med en seriös organisation

Googlar man dyker det upp en mängd organisationer, många utländska. Alice valde en svensk organisation som kunde svara på alla hennes frågor, hade referenser till tidigare volontärer och länkade till resedagböcker på nätet.

2. Fråga dig själv vilken typ av projekt du vill jobba med och vad du vill få ut av din vistelse

Du gör ett mycket bättre jobb om du jobbar med något som du verkligen är intresserad av.

3. Se till att bo i värdfamilj.

Vill du lära dig så mycket språk som möjligt, välj ett ställe där du kan bo i värdfamilj.

4. Om möjligt – se till att ha grundkunskaper i språket innan du åker

Du får ut mer av din vistelse om du kan prata med människor runt omkring dig.

5. Ta seden dit du kommer!

Var beredd på att allting inte är som hemma.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Våldsamma studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Elitidrotta och plugga samtidigt – i USA

Om du vill ägna dig åt elitidrott samtidigt som du pluggar så är USA perfekt. Hanna har varit där och simmat i tre år. Hitta tips och länkar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön