Visa allastudier.se som: Mobil

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Sofie Molander, 24 år, tog tjänstledigt från sitt jobb som kundrådgivare på bankkontor för att åka till Thailand ett halvår och läsa på distans. Nu pluggar hon engelska på Mittuniversitetet men befinner sig på paradisön Koh Lanta i Thailand.

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Vad pluggar du?
– 30 p engelska distans på Mittuniversitetet. Jag har inlämning varje vecka och på en av fyra delkurser har jag tenta.

Hur pluggar du?
– Jag koncentrerar plugget till vardagar då jag har ett studiecenter som jag besöker. Litteraturen brukar jag ta med till poolen eller stranden. På studiecentret är det öppet åtta timmar om dagen och det finns möjlighet att hyra dator eller så tar man med sin egen. Där finns tre våningar, en för chill, en för plugg där man kan prata och en tyst studiemiljö.

Vad har distansstudier inneburit för dig?
– Det är en stor fördel att ha ett ställe där jag kan fokusera på studierna, att plugga på rummet funkar inte för mig. Vi som pluggar har också blivit ett sammansvetsat gäng – vi festar tillsammans, hänger på helgerna och åker på visumresor tillsammans.

– Distansstudier har gett mig möjligheten att få uppleva ett land och en kultur på ett sätt som man inte hinner göra under en semester. Jag har träffat människor som jag inte skulle ha stött på hemma och fått ladda batterierna. Dessutom har jag via Mittuniversitetet fått kontakt med studenter utspridda över hela världen.

Är det dyrare eller billigare än i Sverige?
– Det går att leva väldigt billigt här nere, jag tycker att studiemedlet räcker längre här. Vi äter alla måltider ute (lunch 15 kr), festar på helgerna (100 kr räcker till åtta öl eller tre drinkar) och shoppar billigt. Vill man ha bra standard på boendet med pool och AC får man räkna med 2 000-4 000 kr/månaden, alltså ungefär som hemma. Men det finns de som delar hus och bor för 500 kr/månaden. Man får också räkna med att det kostar att ta sig hit, vaccinera sig, skaffa försäkring osv. Men man får väldigt mycket livskvalitet för pengarna.

Rekommenderar du distansstudier från utlandet?
– Jag har inte ångrat mig en sekund, det här är utan tvekan det bästa jag någonsin gjort. Att backpacka är inget för mig och att bara ligga på stranden i fem månader hade gjort mig tokig. Mixen av studier, sol och bad, avkoppling och nya kunskaper är oslagbar, säger Sofie.

Läs mer:

Studera i Thailand

Fakta: Studera på högskola utomlands

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Plugga i Japan – på engelska

Japan lockar många svenska studenter. Dessvärre har få tillräckliga språkkunskaper för att klara högskolestudier på japanska. Ritsumeikan APU är det enda universitetet där kan du kombinera högskolekurser på engelska med språkstudier i japanska. Japan som studieland har attraherat allt fler svenskar de senaste åren. De flesta vill dit för att lära sig språket, men att plugga på högskola har hittill ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Udda sabbatsår: Cykla death road

Hon har upplevt Machu Picchu, och har cyklat death road i Bolivia. Karin gjorde sitt sabbatsår till ett riktigt äventyr.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön