Visa allastudier.se som: Mobil

Hon tog korta vägen till jobbet

Forskning vid Stockholms universitet visar att drygt 60 procent av de invandrare som varit i Sverige i sex år och arbetar, är överutbildade för sitt arbete. ”Korta vägen” är projektet som ska förbättra den siffran. Maria Baeva deltog förra året och har idag ett kvalificerat jobb.

Korta vägen är en upphandlad arbetsmarknadsutbildning mellan svenska universitet och högskolor och Arbetsförmedlingen där man skräddarsyr en halvårslång utbildning varvat med kvalificerad praktik, till nyanlända akademiker.

Lovisa Fältskog Johansson är projektledare för Korta vägen vid Stockholms universitet.  I ett tolvmannateam av karriärvägledare och koordinatorer kartlägger de deltagarnas kompetens, och säljer in den till svenska företag, kommuner och organisationer.

­– Vårt fokus ligger på att kartlägga kompetensen och hur den går att matcha inom deltagarnas olika branscher. Språket är förstås viktigt men kommer inte alltid i förstahand, det är inte alla företag som kräver en hög nivå på svenskan, säger Lovisa Fältskog Johansson.

Maria Baeva, 30,var deltagare i Korta vägen förra året. Genom sin praktikplats i Nacka kommun fick hon anställning och jobbar idag som administrativ handläggare. Hon har en masterutbildning med inriktning på företagsekonomi och språkvetenskap från Sankt Petersburg i Ryssland och invandrade till Stockholm i maj 2012. Ganska direkt fick hon tips om Korta vägen av sin arbetsförmedlare.

Det kändes att det var precis vad jag behövde, att få språkundervisning i svenska kombinerat med en praktikplats. Parallellt tränade vi på praktiska moment i det svenska arbetslivet, som att presentera sig för en arbetsgivare, eller att hantera en intervjusituation. Det var intressant och mycket viktigt. Vi fick de små detaljerna som gör stor skillnad, berättar Maria Baeva.

Maria trivs bra på sin arbetsplats och känner att hon utvecklas.

– Jag har fått väldigt bra handledning och jag känner att jag har kunnat bidraga med min kompetens.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 nov 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Fredrik och Filip lever nog ett liv som många avundas, vem vill inte vara som dem? Tänk att få ha egna tv-program, åka världen runt och träffa kändisar, och tjäna bra med pengar av bara farten. Vi tog ett snack med Fredrik Wikingson och Filip Hammar för att ta reda på hur de blev som de blev. Man kan utan att överdriva konstatera att Filip och Fredrik har lyckats med sitt personliga varumärkes ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-24

Nya och spännande - Nio nyheter på högskolan

Hållbara måltider, kärnkraftteknik, digitalbrott och technical artist i spel. AllaStudier kollar utbudet av nya spännande högskoleutbildningar. Fler och fler greppar sambandet mellan det vi äter och påverkan på miljön. Därför ligger det nya högskoleprogrammet till måltidsekolog på Örebro universitet helt rätt i tiden. – En måltidsekolog förstår hela kedjan, från produktion av livsmedlet till ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön