11 nov 2013

Hon tog korta vägen till jobbet

Forskning vid Stockholms universitet visar att drygt 60 procent av de invandrare som varit i Sverige i sex år och arbetar, är överutbildade för sitt arbete. ”Korta vägen” är projektet som ska förbättra den siffran. Maria Baeva deltog förra året och har idag ett kvalificerat jobb.

Korta vägen är en upphandlad arbetsmarknadsutbildning mellan svenska universitet och högskolor och Arbetsförmedlingen där man skräddarsyr en halvårslång utbildning varvat med kvalificerad praktik, till nyanlända akademiker.

Lovisa Fältskog Johansson är projektledare för Korta vägen vid Stockholms universitet.  I ett tolvmannateam av karriärvägledare och koordinatorer kartlägger de deltagarnas kompetens, och säljer in den till svenska företag, kommuner och organisationer.

­– Vårt fokus ligger på att kartlägga kompetensen och hur den går att matcha inom deltagarnas olika branscher. Språket är förstås viktigt men kommer inte alltid i förstahand, det är inte alla företag som kräver en hög nivå på svenskan, säger Lovisa Fältskog Johansson.

Maria Baeva, 30,var deltagare i Korta vägen förra året. Genom sin praktikplats i Nacka kommun fick hon anställning och jobbar idag som administrativ handläggare. Hon har en masterutbildning med inriktning på företagsekonomi och språkvetenskap från Sankt Petersburg i Ryssland och invandrade till Stockholm i maj 2012. Ganska direkt fick hon tips om Korta vägen av sin arbetsförmedlare.

Det kändes att det var precis vad jag behövde, att få språkundervisning i svenska kombinerat med en praktikplats. Parallellt tränade vi på praktiska moment i det svenska arbetslivet, som att presentera sig för en arbetsgivare, eller att hantera en intervjusituation. Det var intressant och mycket viktigt. Vi fick de små detaljerna som gör stor skillnad, berättar Maria Baeva.

Maria trivs bra på sin arbetsplats och känner att hon utvecklas.

– Jag har fått väldigt bra handledning och jag känner att jag har kunnat bidraga med min kompetens.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 nov 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser. Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Språket ger dig drömjobbet

Vill du ha ett spännande jobb och en internationell karriär? Peter har fått tre Nobelpris tack vare sina språkkunskaper. Här får du hans bästa tips.

Läs mer