Visa allastudier.se som: Mobil

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk.

Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.

Men attityden hos försäljarna kan bli lite tröttsam, erkänner hon.

– De tror oftast att jag inte vet någonting, när jag köper maskiner för 12 000 kronor. Attityden är ”jaha, vad ska du ha det här till”. Så sticker de till mig en liten folder om hur man bygger. Då vill man säga ”du, jag jobbar faktiskt med det här”, säger hon. 

Isabelle McAllister håller med om att det finns fördomar. Det är också en anledning till att att hon vill lyfta fram personer som Emelie. 

– Att lyfta fram och hylla de skickliga kvinnor som finns inom hantverkaryrket kanske får upp ögonen på dem som anställer. Det kan också inspirera unga tjejer att våga satsa på hantverkaryrken.

Förhoppningen är att normen sakta men säkert ska ändras och göra hantverkaryrket till lika mycket ett kvinnoyrke som karlagöra. 

Emelie Lindeberg vill gärna bana väg för sin tvååriga dotter, om hon vill satsa på ett hantverkaryrke.

– Har hon ett intresse ska jag absolut pusha henne och lära henne allt jag kan, säger hon.

Sök utbildningar inom bygg

Sök utbildningar inom bygg och anläggning i vår sökfunktion

Relaterat

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Jenny Sköld
Senast uppdaterad: 01 nov 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Här finns jobben i sommar

Kan du tänkar dig att jobba med gamla och sjuka i sommar? Grattis! Där finns nämligen rekordmånga sommarvikariat i år – åtminstone för den som söker sig till rätt län. I januari förra året rapporterades 3 131 nya sommarjobb inom kategorin vård och omsorg. Samma period i år är motsvarande siffra 13 459. Varken Arbetsförmedlingen, AF eller arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, S ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-06-25

Bli en effektiv nätverkare

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hittar nyckelpersonerna? Vi frågade Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet. Undersökningar visar att hela 70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet nätverkande säger ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Sommarjobbet som ger 100 000 i månadslön

Sugen på att tjäna 100 000 i sommar? Adecco utlyser årets mest spännande sommarjobb; vikarierande koncernchef med en månadslön på 100 000 kronor. Vi träffar Per Östman, som rodde hem jobbet förra året. Förra sommaren lyckades Per Östman, då civilingenjörsstudent i Linköping, få Sveriges förmodligen mest inflytelserika och välbetalda sommarjobb, som vikarierande koncernchef för Adecco.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön