körskolelärarna
21 jul 2022

Här utbildas körskolelärarna

För att få bedriva kommersiell trafikundervisning krävs att körskolorna har godkända trafiklärare. Men vad lär man sig om man utbildar sig till trafiklärare och vilka krav finns för att få bli det? Vi tittar in på utbildningen som utbildar körskollärarna.

Trafiklärarutbildningen genom YrkesAkademin i Borlänge har inga problem med att fylla sina utbildningsplatser. Många vill bli körskollärare.

– För att komma in på utbildningen krävs grundläggande behörighet till yrkeshögskoleutbildning, d v s godkänt betyg i 2 250 gymnasiebetyg. Betygen som är extra viktiga är engelska, svenska och psykologi för dem som har läst det. Sedan finns det ett lagkrav på att man måste styrka allsidig körvana, så vi brukar göra ett körtest, berättar Nils Blomqvist-Jarl,  utbildningsledare på trafiklärarutbildningen.

Vilka egenskaper ska man ha för att bli en duktig körskolelärare?

– Man ska vara lyhörd och vara en god medmänniska. Jag brukar säga att man ska vara en kunnig kameleont, alltså vara kunnig i sitt ämne och kunna anpassa sig till olika elever. Det är också viktigt att man inte är fördomsfull och det är en fördel om man har livserfarenhet, det krävs en viss mognad.

Vem vill bli trafiklärare?

– Det är vissa som väljer utbildningen för att de är intresserade av att lära ut. Vi har en medelålder på ungefär 30 år. De lite yngre ska ibland ta över en körskoleverksamhet från sina föräldrar. Vissa har träffat på en bra körskollärare som har blivit deras första vuxenföredöme, och därför väljer de yrket.

Fakta om trafiklärarutbildningar

  • Samtliga utbildningar för att bli  trafiklärare är yrkeshögskoleutbildningar.
  • Varje år utexamineras 120 - 200 trafiklärare.
  • Utbildningen innehåller ämnen som: Arbetsmiljö, Fordonssäkerhet & miljö, Författningskunskap trafik, Trafikpsykologi, Yrkespedagogik och Trafiksäkerhetsarbete.

Trafiklärarutbildningar i Sverige

Senast uppdaterad: 21 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så väljer du rätt körskola

Hur bedömer man om en körskola är bra eller dålig? Behöver man överhuvudtaget oroa sig för att råka ut för en dålig och oseriös körskola? AllaStudier kollar upp. Sökfunktion: Hitta din körkortsutbildning Enligt Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR, så finns det vissa generella saker som är viktiga att fundera över innan man börjar att leta körskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tipsen för att bli en bättre handledare

Att utbilda i körning kräver sin egen utbildning. Och det gäller att göra saker och ting rätt. Metro har letat upp några värdefulla tips till nya handledare. Planerar du att handleda i övningskörning snart? Då finns det en rad saker att tänka på innan. Förutom att du ska ha ansökt om tillstånd hos Transportstyrel- sen ska du även ha genomgått en introduktionsutbildning för att la ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Vi kör väldigt bra – enligt oss själva

64 procent av svenskarna anser sig vara mycket bra eller bra på att köra bil. De allra flesta är män. Bara tre procent tycker att deras kunskaper bakom ratten är sämre än medel. Inte helt oväntat är det männen som anser sig bäst på att köra bil. 25 procent av de tillfrågade männen anser sig köra mycket bra och 49 procent bra, enligt en undersökning där 5166 bilister bedömt sin körförmåga.
Läs mer