Visa allastudier.se som: Mobil

"Idols" vinnarlåt skrevs på kursen

Lite överraskande är att upphovsmännen till Idols vinnarlåt  är studenter och att låten föddes på en kurs i Örnsköldsvik i somras.

– Det är otroligt kul och hedrande att skivbolaget, bland många starka kandidater, valt ut vår låt till Idolvinnaren.Konkurrensen är hård från stora och sedan länge etablerade namn, och detta är förstås ytterligare ett steg för oss att fortsätta att etablera oss själva i musikbranschen, säger Alessandra Günthardt, som tillsammans med Elias Näslin, Anton Eklund och Rasmus Palmgren skrivit låten.

Till vardags går de den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik där man fokuserar på låtskrivande och musikproduktion.  Det var under kursen ”Att komponera mot uppdrag” som låten skrevs, då Anders Bagge kopplades in för att ge ett konkret uppdrag.

– Anledningen till att just den här låten valdes är att den prickar helt rätt, det är en perfekt referenslåt till vad skivbolaget ville ha, säger Anders Bagge.

Musikmakarna är en yh-utbildning, som kännetecknas av just nära kontakt med branschen och skarpa projekt.

Vi har lärt oss att jobba med uppdrag från musikförlag och utbildningen är vår länk till branschen. Utbildningen ger oss förutsättningarna, sedan är det upp till dig som elev att göra någonting av det, säger Elias Näslin.

Rektor på utbildningen Ulla Sjöström berättar att intresset växer hela tiden för utbildningen och branschen.

Låtskrivare har blivit ett begrepp de senaste åren, och Sverige har ett starkt varumärke internationellt. Det återspeglas i intresset för låtskrivande och musikproduktion, säger Ulla Sjöström.

Andra utbildningar till låtskrivare

Dreamhill Music Academy – Storumans folkhögskola
Anders Bagge ligger bakom Dreamhill Music Academy där målet är att hitta och utveckla nya talanger inom låtskrivande och musikproduktion. Storumans Folkhögskola är huvudman och utbildningen ligger i Örnsköldsvik. Längd: 1 år.

Låtskrivare – singer/songwriter på Kulturama
Kulturamas Singer/ Songwriter utbildning i Stockholm riktar sig till dig som är sångareochskriver egna låtar och som också vill lära sig grunderna inom musikproduktion. Längd 39 veckor. Studieavgift.

Låtskrivarutbildning – BiskopsArnö Folkhögskola
Text och musik är lika viktiga på Biskops-Arnös Låtskrivarutbildning. Utöver att du kommer att få arbeta med ditt eget låtmaterial, är läsandet av poesi och prosa samt lyssnandet på musik en stor del av utbildningen. Längd: 1 år.

Hitta låtskrivar- och musikprodukionsutbildningar

Läs också

Bli hjärnan bakom artisten

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Vi vill ha en levande mässa"

21 mars öppnar yh-mässan i Malmö på Malmö Arena. Där kan du mingla med representanter från en stor mängd intressanta utbildningar, lyssna på inspirerande föreläsningar och speed-dejta studie-och yrkesvägledare. Sandra Strandberg, Fredrik Johnsson, Ylva Claesson och Sandra Smith pluggar själva på yh-utbildningen ”Service Manager för future tourism”.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

351 beviljade YH-utbildningar

IP-Paralegal, Kommersiell drönaroperatör och Virtual Reality-utvecklare är tre nya utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett klartecken att starta under hösten 2017 och våren 2018. Nu är det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som får tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta de närmaste åren. Totalt har 351 yrkeshögskoleutbildningar blivit beviljade och kommer förse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-03-13

För dig som älskar kaffe

Trött på att få blaskig latte av en oförskämd barista? Snart kan en ny utbildning ändra på det. Xenter Botkyrka har ansökt till Yh-myndigheten om att få ge en utbildning i Café management. Enligt skolan finns en stor efterfrågan på kvalificerade baristor bland landets stora aktörer. Om ansökan blir beviljad kan de första studenterna påbörja sin utbildning hösten 2011. Utbildningen ska ta ett år.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön