Visa allastudier.se som: Mobil

"Imorgon betyder inte imorgon här, utan någon gång...kanske"

Lilla Svenska Skolans skolsalarFoto: Lilla Svenska SkolanBarnen leker på stranden nedanför skolan.Foto: Lilla Svenska SkolanSimundervisningFoto: Lilla Svenska SkolanDockteater i SalanFoto: Lilla Svenska SkolanHemkunskap där barnen lär sig laga thailändsk mat.Foto: Lilla Svenska SkolanTypiskt boende, bungalows nära stranden.Foto: Lilla Svenska SkolanStranden Klong Dao, nedanför skolanFoto: Lilla Svenska SkolanRegnskogsprojekt där skolbarnen planterade ny skog.Foto: Lilla Svenska Skolan

Helena Johansson startade en svensk skola på ön Koh Lanta i Thailand för fyra år sen. Hon vågade göra det som andra drömmer om, att satsa. Idag, fyra år senare driver hon och hennes man en populär svensk skola, dit kön att få plats är lång.

Livet i Sverige för fyrkantigt

2006 stod Helena med familj framför ett stort beslut. En möjlighet till en annan livsstil, ett liv någon annanstans. Det som alla pratar om att göra men aldrig riktigt vågar eller tar tag i.

-Vi hade rest mycket och tyckte att livet i Sverige var lite för fyrkantigt. Vi var sugna på att prova på ett liv någon annanstans. På Koh Lanta visste vi att det fanns efterfrågan och vi hade bra kontakter, berättar Helena.

Familjen gjorde slag i saken och startade upp en svensk skola med en mycket klar målsättning. Det skulle bli en skola där vanliga svenskar hade ekonomisk möjlighet att gå och komma tillbaka till flera gånger om de skulle vilja. Det skulle också vara en småskalig skola med små undervisningsgrupper.

-Min utgångspunkt var att vi skulle hinna se alla barn och att jag personligen skulle kunna namnet på alla. Jag tycker att vi har lyckats behålla den filosofin, vi är fortfarande en liten familjär skola, säger Helena.

Skolan snabbt populär

Det skulle annars ha varit lätt att falla för trycket att öka antal platser på skolan. För brist på efterfrågan har det sannerligen inte varit. Koh Lanta har blivit något av en ”svenskö” där den svenska skolan möjliggör en längre vistelse här för många familjer. Därför har intresset varit stort och Helena hade utan problem kunnat utöka platsantalet.  Men för Helena är det inte pengar som lockar.

-Jag tycker inte att man ska driva en skola med ekonomiska förtecken, de pedagogiska värdena väger tyngre för mig. Vi driver inte skolan för att få vinst, det låter korkat kanske men så är det, säger Helena.

Lever som de lär

Helena med familj lever verkligen som de lär. De bor i en liten bungalow nära stranden alla fyra på knappa medel. Vissa perioder på året lever de åtskilda när Helenas man är hemma i Sverige för att jobba ihop pengar till Thailandvistelsen.

- Min syster brukar säga att hon inte fattar hur vi orkar leva det här tattarlivet. Ibland får jag ett bryt och tänker att ”det här går inte” men sen tänker jag efter och det är ju det här livet jag vill leva. Det är klart att det inte är jättekul att diska i badrummet 8-9 månader om året eller att ha en så sliten soffa i vardagsrummet så att man måste lägga filtar över hålen för att man inte har råd att köpa en ny. Men jag får ju saker som inte andra får.

Och det är helt sant. På Koh Lanta lever familjen en lugn tillvaro utan den tidvis stressande påverkan från samhället de har i Sverige. Här finns ingen reklam, inga pressande ideal att man ska se ut eller vara på ett visst sätt. Och Helena framhåller framförallt alla möten med människor som de aldrig skulle kommit i kontakt med i sin hemort i Sverige.

Tålamodet prövas

Resan att starta verksamhet i Thailand har stundtals varit tålamodskrävande. Tillstånd som ska skaffas för att driva skolan och de byråkratiska reglerna som finns i Thailand gör att allt tar längre tid än man räknar med. Å andra sidan var Helena med familj beredda på det,

-Jag tycker jag är tolerant på alla sätt och vis men det är klart att tålamodet har utvecklats härnere. Imorgon betyder inte imorgon här, det betyder någon gång...kanske. Men det är faktiskt få gånger som fördröjningen leder till verklig katastrof, erkänner Helena.

Tips till dig som funderar på att starta verksamhet utomlands
 • Var inte rädd
  Även om det är ett stort ansvar du står inför, vad riskerar du egentligen?
 • Var inte naiv
  Innan du startar igång en egen verksamhet utomlands, gör ordentlig research och se till att ha ett bra kontaktnät i landet innan du sätter igång.
 • Var ödmjuk mot lokalbefolkningen
  Se till att inte ta jobb från lokalbefolkningen som de lika gärna kunde ha gjort och se till att ge tillbaka
Fakta om Lilla Svenska Skolan Koh Lanta
 • Lilla Svenska Skolan erbjuder förskoleverksamhet från 2.5-5 år samt undervisning för årskurs 0-9 enligt den svenska läroplanen LPO 94.
 • Minimitiden att stanna är 5 veckor för åk 0-9 och 7 veckor för förskolan.
 • Kostnad för att gå på skolan:
  3 400 THB (ca 753 kr) - 4 900 THB (ca 1085 kr) /vecka beroende på hur länge man stannar.
 • Skolans lärare kontaktar barnets lärare i Sverige för att be om ett underlag för individuell planering, för att i god tid kunna förbereda undervisningen.

Lilla Svenska Skolan Koh Lanta webbsida

Senast uppdaterad: 26 jul 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Plugga i Japan – på engelska

Japan lockar många svenska studenter. Dessvärre har få tillräckliga språkkunskaper för att klara högskolestudier på japanska. Ritsumeikan APU är det enda universitetet där kan du kombinera högskolekurser på engelska med språkstudier i japanska. Japan som studieland har attraherat allt fler svenskar de senaste åren. De flesta vill dit för att lära sig språket, men att plugga på högskola har hittill ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Är du mellan 18 och 35 år, sugen på att uppleva något nytt och vill ha betalt under din utbildning? Tyska arbetsförmedlare åker runt om i Europa för att rekrytera till ”The job of my life”, en betald lärlingsutbildning i Tyskland.  Tyskland har lägst ungdomsarbetslöshet i Europa, endast 7,7 procent jämfört med 23,6 procent i Sverige, och det tyska lärlingssystemet anses vara huvudorsaken.&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Amerikanska fotbollscoacher till Stockholm

Intresserad av att kombinera studier och fotboll i USA?  På lördag besöker amerikanska fotbollscoacher Stockholm för att rekrytera unga talanger till fotbollsstipendier på sina universitet. Lördagen 20 november hålls ett fotbollsevent i Stockholm av Kilroy Education. Då finns två fotbollscoacher från Queens college of Charlotte och North Carolina Wesleyan college till Stockholm på plats för att in ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön