Visa allastudier.se som: Mobil

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade”

Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.

Henrik Karlsson, 35, pluggade datateknik och är idag Executive Producer på tvspelsföretaget Dice där han ansvarar för spelmotorn Frostbite 2 som är grunden för flera tv-spel, bland annat Battlefield 3.

Idag ser man på ingenjörer som välutbildade, normala personer. I och med att teknik har blivit en del av vardagen för alla så tror jag att de som jobbar med det ses som mindre udda och blir mer respekterade. När jag pluggade sågs ingenjören som en introvert, stillasittande person. Och de som sysslade med tv-spel var det nördigaste av nördar.

Det är skillnad idag. Henrik erkänner att hans jobb lätt blir ett populärt samtalsämne på fester.

– Folk blir nyfikna och imponerade. Reaktionen blir ofta ”Va, har du gjort Battlefield”, skrattar Henrik.

Jonna Lahdensuo, studenthandläggare på Sveriges ingenjörer, träffar dagligen ingenjörsstudenter. Hon tycker att det som utmärker dem är drivet att utöver den tuffa utbildningen göra annat, för att bredda sig.

En ingenjör är inte bara en nördig specialist längre utan det är mer mångfacetterat, många studenter kombinerar tekniskt kunnande med till exempel management eller media för att kunna jobba i andra branscher, säger Jonna.

Henrik vittnar om att arbetsgivarnas krav har förändrats på ingenjören. I hans bransch är utbildning viktigt för att komma vidare i rekryteringsprocessen men i slutändan är det saker som kreativitet, social kompetens och ödmjukhet som räknas.

Engagemang, och intresse av att lära sig nya saker är viktigt. Det är stor skillnad på personer som utvecklar sig själva och de som vill att andra ska utveckla dem, säger Henrik.

Från tv-spelet Battlefield, utvecklat av svenska Dice där Henrik Karlsson leder ett av utvecklingsteamen.DiceDe tre mest populära ingenjörsutbildningarna ht 2011

1. Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi
Program som lär dig lösa ingenjörsmässiga problem inom affärsverksamhet i teknikbaserade företag.

2. Civilingenjör i maskinteknik
En klassisk, bred ingenjörsutbildning . Din inriktning och intressen gör dig speciell.

3. Civilingenjör i samhällsbyggnad
Hur man bygger ett hållbart samhälle för människor och miljö. Kombinerar byggteknik och samhälls-beteendevetenskap.

Källa: VHS

Baserat på antal sökande till HT 2011

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Guide: Så gör du karriär inom dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön