08 okt 2021

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade”

Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.

Henrik Karlsson, 35, pluggade datateknik och är idag Executive Producer på tvspelsföretaget Dice där han ansvarar för spelmotorn Frostbite 2 som är grunden för flera tv-spel, bland annat Battlefield 3.

Idag ser man på ingenjörer som välutbildade, normala personer. I och med att teknik har blivit en del av vardagen för alla så tror jag att de som jobbar med det ses som mindre udda och blir mer respekterade. När jag pluggade sågs ingenjören som en introvert, stillasittande person. Och de som sysslade med tv-spel var det nördigaste av nördar.

Det är skillnad idag. Henrik erkänner att hans jobb lätt blir ett populärt samtalsämne på fester.

– Folk blir nyfikna och imponerade. Reaktionen blir ofta ”Va, har du gjort Battlefield”, skrattar Henrik.

Jonna Lahdensuo, studenthandläggare på Sveriges ingenjörer, träffar dagligen ingenjörsstudenter. Hon tycker att det som utmärker dem är drivet att utöver den tuffa utbildningen göra annat, för att bredda sig.

En ingenjör är inte bara en nördig specialist längre utan det är mer mångfacetterat, många studenter kombinerar tekniskt kunnande med till exempel management eller media för att kunna jobba i andra branscher, säger Jonna.

Henrik vittnar om att arbetsgivarnas krav har förändrats på ingenjören. I hans bransch är utbildning viktigt för att komma vidare i rekryteringsprocessen men i slutändan är det saker som kreativitet, social kompetens och ödmjukhet som räknas.

Engagemang, och intresse av att lära sig nya saker är viktigt. Det är stor skillnad på personer som utvecklar sig själva och de som vill att andra ska utveckla dem, säger Henrik.

Från tv-spelet Battlefield, utvecklat av svenska Dice där Henrik Karlsson leder ett av utvecklingsteamen.

De tre mest populära ingenjörsutbildningarna HT 2011

1. Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi
Program som lär dig lösa ingenjörsmässiga problem inom affärsverksamhet i teknikbaserade företag.

2. Civilingenjör i maskinteknik
En klassisk, bred ingenjörsutbildning . Din inriktning och intressen gör dig speciell.

3. Civilingenjör i samhällsbyggnad
Hur man bygger ett hållbart samhälle för människor och miljö. Kombinerar byggteknik och samhälls-beteendevetenskap.

Källa: VHS

Baserat på antal sökande till HT 2011

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Sök de heta gröna utbildningarna

Vill du bli klimatforskare, meteorolog eller miljökonsult? Dags att söka ekoutbildningarna. – Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor. Nu har det blivit populärt, säger studenten Emelie Pålsson. Emelie läser masterutbildning i miljövård och fysisk planering vid Stockholms universitet. – Det känns bra att få göra något verkligt. På många kurser sitter man bara i en föreläsningssal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Birka kan ha varit som Venedig

Var Birka en vikingastad på vatten? Nya fynd på sjöbotten utanför Birka på Björkö i Mälaren kan tyda på det. Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet och Södertörns högskola håller just nu på att undersöka Birka ur ett maritimt perspektiv. Mer än hundra meter från strandlinjen har de hittat pålningar, timmer och stensamlingar. Lämningarna visar att det funnits någon form av plattform i vattnet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-10-19

Högskola: Öppet fram till kursstart

På många utbildningar kan man göra en sen anmälan, ända fram till kursstart. Då gäller först till kvarn. 

Läs mer