Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb – direkt på gymnasiet

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro.

Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i samarbete med Internationella Kunskapsgymnasiet. Här ska de framtida arbetsledarna i byggbranschen vaskas fram.

– Vi kan skola och NCC kan branschen. NCC står för verklighetsförankringen, eleverna har en mentor därifrån och får göra intressanta studiebesök med hög kvalitet. Dessutom är alla garanterade praktikplats på NCC, berättar Kiki Jerneheim, rektor på Internationella Kunskapsgymnasiet.

Markus Leijström, 16, har precis börjat på programmet. För honom var valet lätt.

– Den stora fördelen är att vi på riktigt får uppleva arbetsplatser inom bygg och får större förståelse för rollerna i byggsektorn. Samtidigt ökar chanserna att få jobb, det känns som man har större chans att lyckas och man gör sitt bästa från dag ett, säger Markus Leijström.

Skanska har drivit Skanskagymnasiet i Växjö sedan 2009 och har varit en av de 20 skolor som på försök haft ett fjärde år på teknikprogrammet, ett försök som från och med hösten 2015 permanentas. Skanska garanterar en provanställning för de elever som går ett fjärde år.

– Av de 116 eleverna vi examinerat från fjärde året finns i dagsläget ett 70-tal kvar i sin anställning. De återfinns i roller som biträdande arbetsledare, arbetsledare, kalkylator och utsättare, berättar Magnus Birgersson, rektor på Skanskagymnasiet.

Fakta: Teknikprogrammet

Bli gymnasieingenjör
Hösten 2015 kan alla skolor som erbjuder teknikprogrammet anordna det fjärde året. Det vänder sig till elever som vill gå ett år till för att få gymnasie-ingenjörsexamen, som ger mycket stora möjligheter att få ett jobb direkt. Under studietiden varvas arbete i skolan och arbetsplatsförlagt lärande.

Profil
Utbildningen har fyra profiler:

  • Design och produktutveckling
  • Produktionsteknik
  • Informationsteknik
  • Samhällsbyggande

Vem får gå?
Elever som har läst teknikprogrammet eller har läst likvärdig utbildning. Nu går det också bra att göra studieuppehåll innan det fjärde året. Studierna behöver dock påbörjas senast det kalenderår eleven fyller 22 år.

Källa: Skolverket.

Exempel på gymnasium där företag står bakom:

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Usel rektor sänkte skola med Excel

Har du funderat på att ljuga i ditt CV och låtsas att du kan något du inte behärskar? En rektor i Helsingborg stängde skolan på ett ovanligt sätt. Några veckor före skolstart kom beskedet som en blixt från klar himmel: Den kristna friskolan Pauliskolan i Helsingborg läggs ner. Den förre rektorn gjorde fel i dataprogrammet Excel och därför upptäcktes inte bristen på pengar förrän det var för sent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Gymnasieprogrammen

Hur ser egentligen den svenska gymnasieskolan ut? Klicka här för att läsa om vilka gymnasieprogram som finns och vilka yrken de leder till.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön