Visa allastudier.se som: Mobil

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till.

En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompetens, i år är de 36 procent. 

Svenskt Näringsliv gör liknande undersökningar som pekar åt samma håll.  

– Den främsta förklaringen vi får är att arbetsgivarna saknar sökande med relevant yrkeserfarenhet, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv. 

Han menar att problem med att rekrytera får negativa konsekvenser för företagens möjligheter att växa. 

– Man måste se till att det finns en bra och fungerande samverkan mellan skola och näringsliv, så att man kommer ut på praktikplatser och sommarjobb och som ung kan bygga upp en viss erfarenhet från yrket, säger Patrik Karlsson. 

Enligt Arbetsförmedlingen finns rekryteringsproblem särskilt inom vissa områden, som data och teknik. Manpower Groups undersökning visar att säljare är den yrkesgrupp som företag har svårast att rekrytera. Helena Bombas-Holmström, affärsområdeschef på bemanningsföretaget Uniflex, menar att det kan bero på missuppfattningar om yrket. 

– De som faktiskt vågar prova på säljaryrket får en fin merit för framtiden. Vi som jobbar med rekrytering ser det som positivt, oavsett vilken inriktning man väljer senare i arbetslivet, säger hon.Svårast att rekrytera

1. Säljare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till säljare

2. Utbildade hantverkare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till hantverkare

3. Tekniker
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till tekniker

4. Högre chefer
Om yrket och lönestatistik

Ledarskapsutbildning

5. Ingenjörer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till ingenjör

6. Kockar
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till kock

7. Yrkeschaufförer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar inom transport

8. Ekonomer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till ekonom

9. Mekaniker
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till mekaniker

10. Lärare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till lärare

Källa: Manpower Group, Talent Shortage

Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-19

Generation Y vill utvecklas

Många unga medarbetare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte särskilt lojala sin arbetsgivare. Att satsa på kompetensutveckling av personal blir allt viktigare, inte minst när den nya ”generation Y” blir dominerande på arbetsmarknaden.  Unga arbetstagare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte lojala sin arbetsgivare på samma sätt som tidigare generationer. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng. Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-01-08

Han satsar på kompetensen

På TM-group satsar man på kompetensutvecklingen för sina anställda. Eftersom de jobbar inom teknikbranschen behöver de alltid hålla sig uppdaterade. – Det är alltid viktigt att utvecklas för att vara med, säger Mikael Bergqvist, Sverigechef på TM-group.TM-group har kontor i hela Skandinavien och levererar tekniska lösningar till kunder inom finans, callcenter eller säkerhet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön