Visa allastudier.se som: Mobil

Johan skapade spelsuccé

Det började som ett blygsamt studentbidrag till Svenska Spelmässan 2008. Tre år senare var den färdiga versionen av Magicka släppt och idag har spelet sålts i över en miljon exemplar.

Under en föreläsning för drygt fyra år sedan började LTU-studenten Johan leka med tanken på att utveckla spel. Han fick med sig ett gäng kompisar och tillsammans siktade de på att få ihop ett bidrag till Svenska Spelmässan.

– Trots att halva utvecklingstiden redan hade gått när vi hakade på vann vi. Det ledde till en riktig eye opener, vi insåg att det var det här vi ville göra helhjärtat.

Gänget körde därför på och vidareutvecklade sitt äventyrsspel, men framåt jul började maskineriet hacka. Skolan tog upp mycket tid och det var dags att välja fokus.

– Alla fick välja, studier eller spelutveckling. Vår kursansvarige gav oss faktiskt det bästa rådet någonsin: ”En sådan här chans kommer bara en gång, studierna kan man alltid återuppta”.

Sagt och gjort, fyra av vännerna valde att satsa hundra procent och alla sina pengar på det nya aktiebolaget Arrowhead Game Studios.

– Vi levde på bara vatten och bröd till sommaren 2009, då vi insåg att vi behövde mer pengar för att få klart Magicka. Vi hörde av oss till olika förlag tills vi till slut faktiskt fick napp.

Med ny ekonomisk styrka lyckades Johan och de andra till slut färdigställa sitt spel vintern 2010. Bemötandet var närmast otroligt, 30 000 sålda exemplar under första dagen och tio gånger fler efter två veckor.

– Det var då vi insåg att det kunde bli stort, på förhand hade vi räknat med en total försälj- ning på 300 000 exemplar, vilket folk tyckte var kaxigt. Men i november passerade vi en miljon.

Vad tror du har gjort spelet så framgångsrikt?

– Det är nog kombinationen av vår välavvägda svenska humor, bra karaktärer och rolig spelmekanik. Humorn är det allra viktigaste, fylld med populärkulturella referenser som jag tror passar onlinemänniskor.

Känner du att framgången med Magicka påverkat er?

– Det har faktiskt varit en förvånansvärt liten skillnad. Förutom att vi går ut och äter på restaurang betydligt oftare.

Relaterat

Studera och utveckla dataspel

Ingenjören: från nördig till het

Utbildningarna som ger dig högst lön

Samir Yosoufi/Metro Student Magazine
Senast uppdaterad: 07 mar 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Facebook på lektionen – om du vill hänga med

Hon är forskaren och lektorn som möter sina studenter på Facebook: "Jag fick en del kritik i början"

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-03-26

Därför valde han att gå med i kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön