Visa allastudier.se som: Mobil

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort.

– Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga.

Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.

– Jag var så trött på att vara hemma och längtade bara bort. Jag ville åka någonstans där det var varmt och funderade först på Spanien. Men så tänkte jag att ska jag åka iväg på en sån här grej är det lika bra att göra det ordentligt, och då ploppade USA upp som ett lite roligare och mer spännande alternativ.

Josefin surfade runt lite på nätet och hittade en förmedling som erbjöd utbytesstudier vid San Diego State University (SDSU) i San Diego i Kalifornien.

– Det var så vackra bilder på hemsidan, på staden och universitetet, stranden och havet. Jag blev jättesugen på att åka dit och bokade ett personligt möte på förmedlingen som hette Blueberry. Jag tog med mina föräldrar och vi ställde en massa frågor och fick veta hur det fungerar med studier i USA, boende, csn och allt runtomkring. Jag hade vissa krav på skolan, bland annat ville jag att där skulle gå många internationella studenter. SDSU visade sig uppfylla alla mina önskemål så då bestämde jag mig för att söka
dit.

Det är mycket pappersarbete som måste klaras av när man ska studera i USA. Ansökningshandlingar, terminsavgifter, språktester, visum, försäkringar… Josefin tyckte att det var skönt att ha en förmedling som hjälpte till med allt.

– De hörde också av sig ett par gånger när jag var i USA för att höra att allt var som det skulle och det kändes tryggt.

En fläkt av Mexiko

San Diego ligger i södra Kalifornien, bara tre mil från gränsen till Mexiko. Staden är känd för sina vackra stränder, mysiga butiker, uteserveringar och caféer. De mexikanska influenserna är tydliga i allt från arkitektur till maträtter.

– Det var helt underbart att plugga i San Diego. Vädret är fantastiskt och människorna jättetrevliga. Jag kan verkligen rekommendera San Diego om man gillar värme och vill komma iväg och uppleva något som är väldigt annorlunda jämfört med Sverige.

I San Diego finns flera olika universitet. San Diego State är störst och har rankats som ett av de fem bästa i USA för Study Abroad-studier. (Study Abroad = Möjlighet för utländska studenter att studera en till två terminer fristående kurser på ett amerikanskt college eller universitet.)

– Skolan var verkligen jättefin. Fräscha lokaler, alltid med AC vilket behövs när det är så varmt. Lärarna var också suveräna. Trevliga, engagerade och personliga på ett helt annat sätt än här hemma. Och det var inte alls svårt att hänga med i undervisningen för de har ett väldigt enkelt och avslappnat språk som det är lätt att förstå.

Stort kursutbud

På universiteten i USA är det mycket som fungerar annorlunda jämfört med i Sverige. Till exempel är det först när man blivit antagen till ett universitet som man väljer vilka kurser man ska läsa. Som Study Abroad-student fick Josefin själv sätta ihop sin utbildning och välja fritt mellan alla kurser som fanns på skolan.

– Utbudet var enormt, säkert dubbelt så stort som vid Stockholms universitet. Första veckan på terminen var det så kallade ”Crashing classes” då man kunde gå runt på föreläsningar i olika kurser för att se vad som verkade mest intressant. Det var ganska stressigt, men samtidigt bra att få ett smakprov innan man valde.

Efter att ha varit runt på massor med föreläsningar valde Josefin två konstkurser, en kurs i litteraturvetenskap och en religionsvetenskap.

– Det fanns ingen platsgaranti men jag kom in på alla kurser jag valde. Jag hörde faktiskt inte talas om någon utbytesstudent som inte fick sina förstahandsval.

Lätt att få vänner

Som de flesta andra studenter valde Josefin att bo i ett studenthus på universitetsområdet, campus.

– SDSU har ungefär 35 000 studenter och jag tror att 80 procent av alla bor på campus. Det är som en hel stad med bara ungdomar, de enda vuxna man ser är lärarna.

Det vanliga är att man delar rum med en annan student och det slumpade sig så att Josefins room-mate också var från Sverige.

– Vi kom jättebra överens och hängde ihop hela tiden. Men annars umgicks vi nästan bara med amerikaner.

Att lära känna folk och få vänner visade sig vara väldigt lätt.

– Amerikanerna är så otroligt öppna och nyfikna. De tycker att det är jätteroligt med européer så man känner sig väldigt välkommen. Alla vill prata med en och hjälpa en med saker, och man blir inbjuden till fester hela tiden. Innan jag åkte var jag lite nervös för min halvknackliga engelska och hur det skulle gå men jag oroade mig helt i onödan.

Pluggade vid poolen

Den mesta tiden, även fritiden, spenderade Josefin på campus. SDSU är känt för ett aktivt studentliv och på campuset finns det mesta en student behöver.

– Efter dagens lektioner brukade jag och min rumskompis gå hem och byta om till badkläder och sedan stack vi till poolområdet Aquaplex som låg precis vid vårt gym. Så hängde vi där med kompisar, pluggade, badade, tränade, spelade volleyboll.

Men San Diegos downtown med alla butiker, gallerior, restauranger och caféer lockade också, liksom de fantastiska stränderna som finns i och runt omkring staden.

– San Diego är en riktigt fin stad och det finns hur mycket som helst att se och göra. Jag hade en fantastisk termin och kan verkligen rekommendera andra som funderar på att plugga utomlands att åka dit.

Fakta

Via Blueberry har du möjlighet att studera på San Diego State University (SDSU) som Study Abroad-student. Då läser du valfria, fristående kurser under en eller två terminer och kan plocka ihop ditt eget kursprogram utifrån ett mycket stort urval av kurser.

Studierna berättigar till studiemedel från CSN, och om du är inskriven på en svensk universitetsutbildning så finns det goda möjligheter att tillgodoräkna sig studierna vid SDSU.

Blueberry hjälper dig med anmälan, boende, studiemedel, visum, studieförsäkring mm. Denna service är helt gratis.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Erasmus – mer än akademiska poäng

Erasmus är utbytesprogrammet som gör det möjligt för europeiska högskolestudenter att plugga i andra europeiska länder. Akademiska poäng i all ära, men för många är kanske den största behållningen alla intressanta människor man träffar.  En EU-parlamentariker har räknat ut att det finns en miljon ”Erasmusbebisar” ute i Europa. Det europeiska utbytesprogrammet ”Erasmus” har funnits i 25 år och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips. – Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-09

Ville surfar på ny sommarkurstrend

Att plugga på sommaren för att spetsa betygen har länge varit otänkbart för många svenska ungdomar. Det håller på att förändras menar Anna Skarborg på Upgrades Education som nu startar en ny typ av språkresa utomlands. Ville Hasselgren ska surfa och förbättra engelskan i sommar.  Anna Skarborg på Upgrades Education har på senare tid märkt av ett trendbrott bland svenska ungdomar.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön