Visa allastudier.se som: Mobil

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet.

Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida lärare.

Nu gör svenska kändisar slag i saken genom att ”vikariera” på gymnasieskolor runt om i Stockholm. Med humor och personliga berättelser har de i veckan engagerat unga för att få fler att upptäcka hur roligt och viktigt läraryrket kan vara. Lärarbristen inom naturvetenskapliga ämnen är en av de mest kritiska. Därför har kändisarna ”vikarierat” i klasser på naturvetenskapsprogrammet.

– Anledningen till att jag ville göra det här var för att jag själv velat bli lärare. Jag kommer från ett lärarhem, båda mina föräldrar var lärare. Läraryrket kan man ju göra precis så roligt man vill. De lärare man gillar är dem som inspirerar och tycker det är kul att lära vilket inte är så långt ifrån vad jag gör idag. Det är kul att gå in och ha en publik, men till skillnad från vad jag gör så kan man som lärare också förändra människors liv”, säger Filip Hammar under sitt besök på Södra Latin i Stockholm.

Satsningen är ett led i  lärarkampanj "För det vidare" som Skolverket genomför på uppdrag av regeringen.

– Antalet sökande till förskol-‐ och lärarutbildningarna har ökat. Det är glädjande men det är från en låg nivå. Därför behöver ungas intresse för läraryrket öka väsentligt. Många uppger att de vill ha ett kreativt, fritt och meningsfullt jobb. Vi vill visa på att läraryrket kan vara just det. Att dessa kända personer hjälper oss är ovärderligt – som vi alla vet påverkas man ju främst av dem som man ser upp till” säger Ann Charlotte Gunnarson, informationschef på Skolverket.

Hitta lärarutbildningar

Samtliga lärarutbildningar i Sverige finns i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 28 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-05

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-29

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Andreas Svahn har gjort antagningsproven till Polishögskolan tre gånger. Nu är han äntligen polisstudent. Här är hans tips inför antagningstesterna på Polishögskolan. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-08

Han betalar dyrt för drömmen i Sverige

Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra året har antalet minskat drastiskt. Ejike från Nigeria är en av dem som betalar för drömmen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön