Visa allastudier.se som: Mobil

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet.

Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida lärare.

Nu gör svenska kändisar slag i saken genom att ”vikariera” på gymnasieskolor runt om i Stockholm. Med humor och personliga berättelser har de i veckan engagerat unga för att få fler att upptäcka hur roligt och viktigt läraryrket kan vara. Lärarbristen inom naturvetenskapliga ämnen är en av de mest kritiska. Därför har kändisarna ”vikarierat” i klasser på naturvetenskapsprogrammet.

– Anledningen till att jag ville göra det här var för att jag själv velat bli lärare. Jag kommer från ett lärarhem, båda mina föräldrar var lärare. Läraryrket kan man ju göra precis så roligt man vill. De lärare man gillar är dem som inspirerar och tycker det är kul att lära vilket inte är så långt ifrån vad jag gör idag. Det är kul att gå in och ha en publik, men till skillnad från vad jag gör så kan man som lärare också förändra människors liv”, säger Filip Hammar under sitt besök på Södra Latin i Stockholm.

Satsningen är ett led i  lärarkampanj "För det vidare" som Skolverket genomför på uppdrag av regeringen.

– Antalet sökande till förskol-‐ och lärarutbildningarna har ökat. Det är glädjande men det är från en låg nivå. Därför behöver ungas intresse för läraryrket öka väsentligt. Många uppger att de vill ha ett kreativt, fritt och meningsfullt jobb. Vi vill visa på att läraryrket kan vara just det. Att dessa kända personer hjälper oss är ovärderligt – som vi alla vet påverkas man ju främst av dem som man ser upp till” säger Ann Charlotte Gunnarson, informationschef på Skolverket.

Hitta lärarutbildningar

Samtliga lärarutbildningar i Sverige finns i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 28 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-15

Fler studenter pluggar vidare

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Innan du väljer vilken skola du helst vill gå på är det en bra start att ha koll på vilket program som passar dig bäst. Här är en snabbguide över alla nationella program!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Är du kreativ och gillar sälj? Marknadsförare behövs inom alla branscher. David pluggar till sportmarknadsförare och jobbar just nu med hockey-VM.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön