Visa allastudier.se som: Mobil

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever.

Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets förslag på Dagens Nyheters debattsida.

Alla ungdomar som inte klarat, eller riskerar att inte klara, godkända betyg i nian ska ges extra undervisning i upp till tre veckor under lovet. Närmare 50 000 elever berörs av förslaget. Omkring 12 000 av niondeklassarna blir inte behöriga till gymnasieskolan, och partiet vill att den utökade undervisningen ska gälla elever i årskurs sex–nio. Kostnaden blir cirka 125 miljoner kronor per år.

– Går det trögt i grundskolan fortplantar det sig. Och utan gymnasiebetyg får man mycket svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed ha ett bra liv, säger partiets skolpolitiske talesperson och en av artikelförfattarna, Ibrahim Baylan.

Men också regeringen vill införa sommarskola, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildnings-departementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag, säger han.

TT

Uppdatering 2015: Regeringen satsar på sommarskolorna men gör dem inte obligatoriska – ännu.

Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-09

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik. Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Pojkar missgynnas i betygssättning

Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön